måndag 10 augusti 2009

Veckans vin: Chablis Premier Cru Montmains 2005




Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Chablis Premier Cru
Producent: J M Brocard
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/177 Kr/ 563301

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Utseende: Ljust klargul.
Doft: Djup doft av exotisk frukt med en frisk mineralton.
Smak: Frisk, fruktig med drag av citrusfrukter, ungdomligt fräsch smak som är fantastisk nu men som även åldras med behag till en mjukare stil.
Beskrivning: Druvorna pressas lätt och får sedan ligga med skalresterna ett par timmar så att de grövsta resterna får sjunka till botten. Enligt Jean-Marc Brocard själv så är det mycket viktigt att behålla rätt mängd fasta partiklar under jäsningsprocessen för att vinet skall få en så bra karaktär som möjligt. Jordmånen i detta område består av kalkfossiler s.k. ”Kimmeridgien” och ”oestra virgula”, vilket ger ett elegant men smakrikt vin.
Mina egna ord
Detta vin hade Jesse med sig till Baezas kräftskiva på Smögen i torsdags. Underbara kräftor och underbart vin. Dock ej tillsammans. Kräftorna tar ut vinet som gör det smaklöst. Så detta dricker man med välbehag efter det att kräftorna är uppätna. Till kräftorna smakar alltid öl och en snaps fin fint.

Vinet som står bredvid är ett av de viner vi hade på vinprovningen i onsdags. Mer om provningen senare. Nu en kort presentation om även detta vin med den blåa flaskan.

Relax Riesling Mosel
Kategori: Vita viner
Druva: Riesling
Alkohol volym: 8,5%
Ursprungsland: Tyskland
Ursprung: Mosel-Saar-Ruwer
Producent: Schmitt Söhne
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/59 Kr/ 723001

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Smaktyp: Vitt vin, Druvigt & Blommigt, Halvtorrt
Karaktäristik: Ljust gul färg. Medelstor något blommig doft med toner av äpple och citrus. Mjukt, friskt vin med fruktiga toner av äpple, citrus och honung, balanserad sötma.
Serveringstips: Servera till lättare rätter av kyckling och kalv, till asiatiska rätter eller som sällskapsvin.
Serveringstemperatur: 8-10 grader
Övrigt: Restsocker 34 gr/liter. Syra 8,5 gr/liter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar