Kategori: Röda viner
Druva: Zinfandel 78%, Carignan 9%, Petite Sirah 5%, Övriga druvor 3%, Resterande druvor - ingen uppgift
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Kalifornien
Ursprungsland: USA
Producent: Ravenswood
Supplier: Bibendum
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 99 Kr / 2600
Producentens/leverantörens egen beskrivning
Beskrivning: Klar, mörk röd färg med lätta mognadstoner. Fyllig doft. Härlig söt fruktighet av mörka bär. Vaniljiga ekfatstoner med viss rökighet. Smaken är maffig och lite eldig. Strävheten är markant men väl balanserad med den söta, mörka fruktigheten med drag åt mogna Björnbär och jordgubb. En viss kryddighet gör sig gällande och i avslutningen framträder en trevlig liten friskhet. Fatkaraktären är tydlig men väl balanserad.
Passar till: Kraftfullt vin med mycket smak. Här gäller det att matcha med minst lika kraftfull mat. Mörkare kött, så som nöt och vilt blir perfekt, gärna med smakrika tillbehör som t ex svampsås. Till grillade kraftigare kötträtter är vinet också perfekt. Servera gärna en reducerad balsamicovinägersås till, det kommer göra vinet mjukare och mer njutbart genom att strävheten och syran i vinet mildras.
Framställning: ”No Wimpy Wines” är Ravenswoods slogan och den säger mycket. Vinerna ska vara lika kraftfulla och bra som attityden hos vinmakaren och hela hans team. Detta vin ingår i serien ”Vintners Blend”, vilket betyder att man har blandat vin från egna vingårdar – ca 40% - med noga utvalt vin från andra producenter. Ravenswoods vinmakare, Joel Peterson, letar varje år efter små kvantiteter av exceptionellt bra viner för att blanda med. Ravenswoods egna basvin görs enligt traditionella metoder. Vinet jäser i små träkar och man förlitar sig helt på druvornas naturliga jäst. Ibland får stjälkarna vara medför att addera karaktär och kraft. Hatten (skal och kärnor) pressas ner i vinet tre till fem gånger per dag, för hand och med hjälp av maskiner. Vinet lagras sedan i franska ekfat i 12 månader, varav 25% är nya fat, och klaras med hjälp av äggvita. Filtrering och centrifugering försöker man i största möjligaste mån hålla sig borta ifrån, efter som det också tar bort smak. Utöver ”Vintners Blend Series” gör Ravenswood också ”County Series” (viner gjorda på druvor från olika vingårdar i ett vindistrikt) och “Vineyard Designated Series” (viner från specifika vingårdar i Napa och Sonoma).
Mer information finns på www.ravenswood-wines.com.
Lagring: Vinner inte på lagring.
Druva: Zinfandel 78%, Carignan 9%, Petite Sirah 5%, Övriga druvor 3%, Resterande druvor - ingen uppgift
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Kalifornien
Ursprungsland: USA
Producent: Ravenswood
Supplier: Bibendum
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 99 Kr / 2600
Producentens/leverantörens egen beskrivning
Beskrivning: Klar, mörk röd färg med lätta mognadstoner. Fyllig doft. Härlig söt fruktighet av mörka bär. Vaniljiga ekfatstoner med viss rökighet. Smaken är maffig och lite eldig. Strävheten är markant men väl balanserad med den söta, mörka fruktigheten med drag åt mogna Björnbär och jordgubb. En viss kryddighet gör sig gällande och i avslutningen framträder en trevlig liten friskhet. Fatkaraktären är tydlig men väl balanserad.
Passar till: Kraftfullt vin med mycket smak. Här gäller det att matcha med minst lika kraftfull mat. Mörkare kött, så som nöt och vilt blir perfekt, gärna med smakrika tillbehör som t ex svampsås. Till grillade kraftigare kötträtter är vinet också perfekt. Servera gärna en reducerad balsamicovinägersås till, det kommer göra vinet mjukare och mer njutbart genom att strävheten och syran i vinet mildras.
Framställning: ”No Wimpy Wines” är Ravenswoods slogan och den säger mycket. Vinerna ska vara lika kraftfulla och bra som attityden hos vinmakaren och hela hans team. Detta vin ingår i serien ”Vintners Blend”, vilket betyder att man har blandat vin från egna vingårdar – ca 40% - med noga utvalt vin från andra producenter. Ravenswoods vinmakare, Joel Peterson, letar varje år efter små kvantiteter av exceptionellt bra viner för att blanda med. Ravenswoods egna basvin görs enligt traditionella metoder. Vinet jäser i små träkar och man förlitar sig helt på druvornas naturliga jäst. Ibland får stjälkarna vara medför att addera karaktär och kraft. Hatten (skal och kärnor) pressas ner i vinet tre till fem gånger per dag, för hand och med hjälp av maskiner. Vinet lagras sedan i franska ekfat i 12 månader, varav 25% är nya fat, och klaras med hjälp av äggvita. Filtrering och centrifugering försöker man i största möjligaste mån hålla sig borta ifrån, efter som det också tar bort smak. Utöver ”Vintners Blend Series” gör Ravenswood också ”County Series” (viner gjorda på druvor från olika vingårdar i ett vindistrikt) och “Vineyard Designated Series” (viner från specifika vingårdar i Napa och Sonoma).
Mer information finns på www.ravenswood-wines.com.
Lagring: Vinner inte på lagring.
Sitter på sex sådana just nu, har du provat någon nyligen?
SvaraRaderaHyffsat nyligen. Tycker de alltid är bra. Jämn nivå på årgångarna.
SvaraRadera