fredag 31 juli 2009

Vicar´s Choice Sauvignon Blanc 2006
Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkohol volym: 13%
Ursprungsland: Nya Zeeland
Ursprung: Marlborough
Producent: Saint Clair Estate Wines
Leverantör: Sigva
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/85 Kr/ 1200001

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Druvor: 100% Sauvignon Blanc.
Karaktär: Ren och mycket aromatisk doft med distinkt druvsortkaraktär med en aptitretande vinbärsbladarom. Smaken är torr, mycket ren och aromatisk med en nästan sötsyrlig nyans av gröna ärter, paprika och fläder, utmärkt distinkt och ren med en lång fin eftersmak.
Passar till: Medelkraftiga, helst kokta, rätter av fisk och skaldjur. Det får gärna finnas någon sälta och syrlighet i maten för att matcha vinets friska syra och smaksättningen får gärna innehålla färska örter som basilika, persilja och körvel – detta för att spegla vinets intensivt aromatiska toner. Sauvignon Blanc som denna passar också bra till intensiva getostar. Undvik rätter med sötma i, eftersom det gör vinet torrare och stramare och samtidigt förstärker syran.
Vininflikation: Handskörd i mitten av april från de 3-15 år gamla vinstockarna. Kalljäsning i 3 år gamla, amerikanska ekfat som följdes av vidare lagring på jästfällning i 9 månader.
Vinmakare: Matt Thomson.
Producenthistorik: Saint Clairegendomen, grundad av Neal och Judy Ibbotson, var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim. Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna på gården såldes urpsrungligen till lokala vinföretag, men en önskan om att höja kvaliteten på druvorna ledde slutligen till etableringen av Saint Clair Estate Wines.
Området: Marlborough. De första druvorna planterades så sent som 1973 och stjärnan bland druvorna i området är Sauvignon Blanc. Kombinationen av grund, stenig, fridränerande jordmån med många antal soltimmar och lite kallare nätter, resulterar i viner med hög smakkoncentration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar