torsdag 18 augusti 2011

Veckans vin - Château Mont-Redon Côtes du Rhône Rouge 2010, 105 kr (8306101)
Kategori: Röda viner
Druva: Grenache 70 %, Cinsault 20%, Syrah 10%
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Côtes du Rôhne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Chateau Mont-Redon
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/105 Kr/ 8306101, BS

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Medelfyllig, djupt purpur-röd färg
Doft: Stor, aromatisk doft, som påminner om jordgubbar, hallon, höstbär.
Smak: Mjuk, rund, medelfyllig smak av mogna plommon och bär, med kryddig avslutning. Mogna tanniner ger ryggrad åt den sensuella frukten.
Användning: Passar till kött av olika slag, lättgrillade rätter, oxfilé och bör serveras mellan 16-18 grader.
Övrigt: Mont-Redon är ett av de historiska namnen i Châteauneuf-du-Pape, med den kanske bäst belägna vingården av alla egendomar, uppe på den steniga platån norr om den livliga byn.
Egendomen har 100 ha vinodlingar vilket gör den till den största i området. Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är 40 år vilket tillför druvorna mycket aromer. För de röda vinerna är vingården planterad med 65% Grenache, 15% Syrah, 15% Cinsault och 5% Mourvrède. Man har också en omfattande experimentell plantering av andra godkända druvor som tillhör appellationen. Det här är en mycket välskött egendom som idag drivs med stor entusiasm av Jean Abeille och Didier Fabre, barnbarn till Henri Plantin som köpte egendomen 1921 och utökade den odlade arealen. Druvorna växer på ler-kalkjord täckt med sten. Druvorna plockas för hand, sorteras och jäses under 10-12 dagar för att få maximal tannin-urlakning. Vinet får sedan utvecklas i träfat under 8-10 månader innan det tappas på flaska. Det varma, torra mikroklimatet ger fyllig och koncentrerad frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar