torsdag 20 oktober 2011

Druvkurs 2A - Merlot


Den här gången var det då den blåa druvan Merlot som skulle provas från olika länder. Druvan anses höra hemma i Bordeaux (notat om den i Libournes 1784) och kom till Italien och Médoc samtidigt ca 1850. Den är ättling till Cabernet Franc och det finns en skröna om att namnet kommer från ”merle” som betyder koltrast som gillar söta bär på franska.

Druvan trivs i svalt klimat och ger där bäst viner. Den mognar tidigt och snabbt och är känslig för röta. Ger lätt mycket stor avkastning.

Merlot finns mest här:

- Bordeaux (Frankrike)
- Italien
- Languedoc (Frankrike)
- Kalifornien
- Bulgarien
- Moldavien
- Chile
- Rumänien
- Australien
- Sydafrika

De mest kända distrikten är:

Frankrike
- St Émilion
- Pomerol
- Médoc

Italien
- Venetien
- Trentino
- Toscana

USA
- Napa Valley
- Carneros
- Sonoma

Sydafrika
- Stellenbosch
- Western Cape

Chile
- Maipo

Smak: Låga syror såväl som tanniner. Stor smakvariation, ingen riktig aromprofil. Från cabernetsträva och extraktrika till Pinot Noir-lika lätta och saftiga. Risk för gröna toner vid svalodling. Som bäst ”yppig och silkeslen med sammetsmjuka tanniner”. Frukt-/korintkaka, choklad, plommon, katrinplommon, körsbär, tobak, lakrits, rostade nötter

Doft: Körsbär, hallon, svarta vinbär, plommon, jordgubbar, fikon eller katrinplommon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar