Den här gången var det då den blåa druvan Merlot som skulle provas från olika länder. Druvan anses höra hemma i Bordeaux (notat om den i Libournes 1784) och kom till Italien och Médoc samtidigt ca 1850. Den är ättling till Cabernet Franc och det finns en skröna om att namnet kommer från ”merle” som betyder koltrast som gillar söta bär på franska.
Druvan trivs i svalt klimat och ger där bäst viner. Den mognar tidigt och snabbt och är känslig för röta. Ger lätt mycket stor avkastning.
Merlot finns mest här:
- Bordeaux (Frankrike)
- Italien
- Languedoc (Frankrike)
- Kalifornien
- Bulgarien
- Moldavien
- Chile
- Rumänien
- Australien
- Sydafrika
De mest kända distrikten är:
Frankrike
- St Émilion
- Pomerol
- Médoc
Italien
- Venetien
- Trentino
- Toscana
USA
- Napa Valley
- Carneros
- Sonoma
Sydafrika
- Stellenbosch
- Western Cape
Chile
- Maipo
Smak: Låga syror såväl som tanniner. Stor smakvariation, ingen riktig aromprofil. Från cabernetsträva och extraktrika till Pinot Noir-lika lätta och saftiga. Risk för gröna toner vid svalodling. Som bäst ”yppig och silkeslen med sammetsmjuka tanniner”. Frukt-/korintkaka, choklad, plommon, katrinplommon, körsbär, tobak, lakrits, rostade nötter
Doft: Körsbär, hallon, svarta vinbär, plommon, jordgubbar, fikon eller katrinplommon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar