torsdag 27 oktober 2011

Druvkurs 2A - GrenacheGarnacha är en spansk druva som flyttat över gränsen till Frankrike och blivit Grenache. Inget knyter den till romarna!
Kanske ursprunget var Aragonien i östra Spanien (en av synonymerna på spanska är Tinta Aragonés). Vandrade fr Roussillon (till 1600 talets slut var det spanskt) upp i Rhonedalen. Vid slutet av 1700-talet planterades Grenache även i Australien.
Finns även Grenache Blanc och Gris som blandas i Midi till starkviner - VDN.

Grenache är en druva som trivs bäst i blandningar.Bäst resultat från lågavkastande gamla stockar med albarello-uppbindning på mager jord. Gillar torrt klimat. Mognar sent. Klarar även hårda vindar som mistralen. Och i Australien har man ibland planterat den på kullarnas toppar – bättre viner när den blir stressad.
Mottaglig för coulure (ojämn blomsättning), mjöldagg och röta (täta klasar).

Garnacha hör ihop med varma, torra jordar – helst även magra o väldränerade.
Granit och skiffer och höga lägen. Man debatterar om det är rullstenarna och dess effekter på druvans mognad i Ch9dP som spelar roll eller om det är jordmånen under (skiffer). Gobelet eller albarello uppbindning bäst. Hård beskärning och låga uttag fr 5 hl/ha (Priorat) till 15hl/ha i Ch9dP och >50 i bulkviner

Grenache-viner bör drickas unga (oxideras snabbt). Undantagen är Ch9dP och Priorat som ledigt kan lagras i 10 år. OBS Superårgången 2007 i Ch9dP! Flera producenter fick 100 p av farbror Parker. En br Ch9dP genrerellt och om den är gjord på lågavkastande G-stockar så att den får struktur och koncentration kan hålla och bli bättre med åren lika länge som en bra Cote-Roti. Moderna Prioratviner är gjorda för att drickas unga, medan de traditionella kan lagras upp till 25 år.
VDN vinerna i Roussillon har ”mumifierats” genom oxidation i tillverkningen och kan ligga i 20-30 år.

Grenache finns mest här:
- Spanien
- Frankrike
- Italien
- Australien
- USA


De mest kända distrikten är:

Frankrike
- Ch9dP.
- Gigondas
- Vacqueyras
- Lirac
- Tavel
- Cotes-du-Rhone

Italien
- Sardinien

USA
- Central Valley

Spanien
- Priorat
- Navarra
- Rioja

Australien
- South Australia

Smak: God Grenache har en oväntat vild smak, rostade nötter, läder, svarta vinbär, honung, pepparkakor, körsbär, (björnbär?), peppar, kryddor, kaffe, tjära och svarta oliver. Tonen av läder avslöjar att frukten är på väg att försvinna (ofta vid högavkastande). Prioratviner får en ton av tjära o fikon med åldern och går lite mot ”spansk amarone”. Ung, spänstig Grenache smakar jordgubbar och hallon. Unga roséviner har drag av jordgubbar o grädde

Nedan är ett antal viner med Grenache som vi provade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar