måndag 26 december 2011

Il Cavallino Prosecco D.O.C. Frizzante Cantine Sacchetto, 99 kr, (The Wine Company)

Att jag gillar champagne är inget nytt. Jag gillar mousserat. Varje julafton brukar vi dricka några olika flaskor champagne, men inte i år. Vi hade fullt upp med att trycka i oss all julmat och skölja ner den med mumma och snaps.

Men till kvällen var jag sugen på en kall frisk och inte för svårflörtad Prosecco från Italien, ett Frizzante. Det kommer från Venetien och är gjord på 100% Glera. En ovanlig druva för gemeneman men är den som används för Prosecco.

Detta är det godaste Frizzante jag druckit.

Spumante, Prosecco och Frizzante hör man ofta när det talas om mousserat vin i Italien. Låt oss reda ut begreppen:
Prosecco görs i norra Italien och är deras svar på Champagne, men den görs inte enligt Champagnemetoden, dvs att andra jäsningen sker i flaskan, utan här används Charmatmetoden, där vinet jäser på ståltankar i 18-24 månader och tappas färdigjäst i flaskan efter det.

Spumante kallas det om det har stora bubblor (vilket påminner mer om klassisk champagne) och Frizzante om det har små bubblor. Inte svårare än så.

Detta är mycket uppfriskande och lättillgängligt. Citrustonen i doft och smak är dominerande och mycket välkomnande. Dricker den gärna som den är, men funkar även till lättare rätter, som räkcanapéer t ex.

Beställ vinet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar