torsdag 1 december 2011

Jérôme Prévost - Champagnemakare av rang

Jérôme Prévost från Gueux, som ligger lite väster om Reims i Champagne, är en okänd herre för de flesta, men inte för de som kan sin Champagne. Jag och Uffe hade förmånen att få en privat provning och ett härligt samtal om hans passion, ekologisk Champagne, när vi var där i början av oktober 2011.

Mr Prévosts Champagner hittar man inte i Sverige. Närmaste stället är den tvåstjärniga Guide Michelinkrogen Noma i Köpenhamn. Det är till topprestauranger och exklusiva vinbarer som hans 14 000 flaskor distribueras runt om i världen. Att köpa i affär går helt enkelt inte. Att köpa hos Jérôme går inte heller, om man inte har tur. Vi hade tur.

Han berättar att han tyckte skolan var tråkig och att hans farmors vingård var intressantare. Så småningom tog han över när han upptäckte att det där med vin verkligen var hans grej.

I början sålde han bara sina druvor från hans vingård Les Béguines, men från 1998 började han göra eget vin i sitt hem La Closerie och 2002 släppte han sitt första Champagne till den öppna marknaden. Det han också tror att det bästa så här långt, då 2002 var ett exceptionellt bra år i hela Champagne. Han använder nästan uteslutande den minst vanliga druvan i Champagne för sina viner, Pinot Meunier, vilket är mycket ovanligt, men ger också väldigt speciella Champagner. I år skördade han sina druvor i augusti och han kör verkligen old school. För att känna av sötman kör han inte med refraktometer, utan han smakar sig fram till rätt sötma på druvorna innan han handplockar dem. Skörden tar ca tio dagar.


Vi fick prova 2007, 2008 och 2008 Rosé som serverades 17 grader varma, men var helt fantastiska ändå. Han låter det ligga tio månader på fat och fem månader på flaska. 80% går på export.


Längre än tio år ska man inte lagra dem, berättar han. Jérôme är enkel att tycka om. Han lyser när han talar om sin passion och förklarar för oss med entusiasm om hur viktigt det är för honom att vinet får utvecklas naturligt utan tillsatser. Han vårdar och tar hand om allt fram till skörd, men efter det låter han naturen ha sin gång och faten sköta processen. Han går enbart på sin egen känsla när han tillverkar sina viner.

Vinerna vi provade var torra med hög syra och lite bäska. De hade smak av omogna äpplen och var otroligt fräscha och förföriska. Vi förstår varför de är så populära på lyxkrogarna.Jag och Mr Prévost i hans vinlada, där han utför magi. Vi fick med oss två flaskor var och skrek i bilen tillbaka av lycka.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Man kan köpa Prévost champagner genom www.vinlistan.com.
  Trevligt inlägg.

  Björnstierne
  The Richard Juhlin Champagne Club

  SvaraRadera
 2. Jag sprider länken vidare. Tack!

  SvaraRadera