lördag 22 augusti 2009

Veckans vin: Periquita Box 2006
Kategori: Röda viner
Druva: Trincadeira, Castelao, Aragonês
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Portugal
Ursprung: Terras do Sado
Producent: José Maria da Fonseca
Årgång: 2006
Leverantör: Arvid Nordquist H.A.B.
Volym/Pris/Sbid: 3000 ml/219 Kr/ 2574

Producenten/leverantörens egen beskrivning
José Maria da Fonseca anlände till Vila Noqueira de Azeitão 1834 och grundade företaget med samma namn. Fonseca är idag landets största privatägda vinfirma och drivs av bröderna António och Domingos Soares Franco. De är den sjätte generationen efter grundaren. Odlingarna är huvudsakligen belägna i Lissabon-området och i Alentejo men investeringar har även gjorts i Duorodalen där portviner också tillverkas. Företaget har satsat 15 miljoner dollar på sitt nya vineri som invigdes under stort pompa och ståt år 2002. Tekniken har förbättrats avsevärt vilket med all säkerhet kommer leda till en förbättring av den redan höga kvaliteten.
Smaktyp: Kryddiga och Mustiga
Framställning: Druvorna genomgår temperaturkontrollerad jäsning i rostfria tankar, därefter en tids lagring på stora fat. Sedan årgång 2000 ändrades druvsammansättning för Periquita med 8 % tillägg vardera av Trincadeira och Aragonez för ett fruktigare vin. Den senaste årgången 2001 innehåller ca 20 % av de nya druvorna.
Karaktäristik: Tegelrött vin med kraftfull och mogen doft. Robust, fylligt med rik fruktighet och kryddig smak. Bra längd i eftersmaken.
Användning: Passar till de flesta kötträtter och med sin kraftiga stil, går Periquita särskilt väl till grillat kött och vilt.
Övrigt:På vingården Cova de Periquita planterade grundaren röda castelãodruvor och framställde ett vin som döptes till Periquita. Vinet blev snabbt mycket uppskattat och traktens vinodlare köpte sticklingar och började kalla druvan Periquita "den lilla papegojan". Druvans korrekta namn är dock Castelão - Periquita är ett vin! Med anledning av den stora efterfrågan på Periquita på den svenska marknaden har odlingarna kompletterats med ytterligare en vingård. José Maria da Fonseca utnämndes till "Årets Vinmakare 1997" av tidningen Gourmet, och fick samma år tidningen Allt om Mats utmärkelse "Det Gyllene Glaset" - en unik prestation i den svenska vinvärlden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar