söndag 22 november 2009

Chateau Musar 2002
Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan
Alkoholhalt: 14%
Ursprungsland: Libanon
Ursprung: Bekaa
Producent: Gaston Hochar
Leverantör: Arvid Nordquist H.A.B.
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/269 Kr/ 746301

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Chateau Musar startade sin verksamhet 1930 med Gaston Hochar och firar i år 75 års jubileum. 1958 tog den nuvarande ägaren och vinmakaren över Serge Hochar. Serge har studerat oenologi på universitetet i Bordeaux och utnämndes till ”Man of the Year 1984” av vintidningen Decanter. Idag arbetar även Serges son Gaston på företaget. Chateau Musars viner har en personlig stil som inte liknar någon annans, med stora inslag av klassisk Bordeaux. Chateau Musar är också hyllade för att man lyckats framställa vin alla år utom två, trots inbördeskrig. Vingårdarna ligger två timmars bilväg från vinanläggningen vilket innebär att druvorna snabbt måste transporteras från odlingsplatsen så att de inte tar någon skada. Bekaadalen är så gott som frostfri med regniga, milda vintrar och långa varma somrar med en medeltemperatur på 25º C. Detta innebär att man i lugn och ro kan bestämma när man vill skörda och kan avgöra exakt när druvorna är som mest koncentrerade.

Smaktyp: Kryddiga och Mustiga
Framställning: Här får naturen helt följa sin gilla gång vilket innebär att varje årgång får sin egen personliga prägel. Inga odlade jäststammar används, man filtrerar inte sina viner. Vinet har macererat med skalen i fyra veckor för att sedan få ligga och mogna på nya franska ekfat i 12 månader.
Karaktäristik: Röd färg med dragning åt tegel. Doften är kryddig med inslag av fat, läder, mogna torkade frukter och russin. Intensiv men mjuk smak med elegant kryddighet och inslag av russin, choklad, läder och en mogen fruktighet.
Användning:Till smakrika kötträtter, gärna vilt och kraftiga ostar.
Övrigt: Sommaren var varm utan något regn. Skörden i september gav druvor med olika mognadsgrader. Skörden var riklig i både kvalitet och kvantitet. Druvorna till den här blandningen består av Cab Sauv, Cinsault och Carignan. Druvorna kommer ifrån 40 åriga stockar. Vinet är utmärkt att dricka nu men kan med fördel sparas i ytterligare 7-10 år. Serveras vid 16-18 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar