fredag 13 november 2009

Veckan vin: Capitel de'Roari Amarone 2006


Kategori: Röda viner
Druva: Corvina, Rondinella, Molinara
Alkoholhalt: 15%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Amarone della Valpolicella
Producent: Luigi Righetti
Leverantör: Premum Wines
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/175 Kr/ 1236601

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Druvor: Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%
Beskrivning: Intensiv doft med aromer av torkade blommor, russin och en viss eldighet. Fylligt, torrt mycket smakrikt vin, med starkvinstoner och inslag av mörka bär och örtkryddor.
Passar till: Kraftiga kötträtter, varför inte till höstens vilt. Amarone är också en utmärkt kombination med olika slags ostar.
Framställning: Druvorna, som väljs ut, plockas klase för klase under oktober månad. Dessa placeras sedan i ett välventilerat hus där vissa plankor tagits bort för att undvika röta. Druvorna förvaras där fram till i slutet på februari, ibland kan de lämnas kvar till april. Klasarna har då torkat och en hel del av det vatten som druvorna består av har försvunnit. I slutet av februari pressas de skrumpna druvorna och den juice som då utvinns förs över till ståltankar där alkoholjäsningen sker. Eftersom druvjuicen innehåller mycket socker, brukar jäsningen pågå ända till sommaren, mellan juni och augusti. Detta tillverkningsätt ger mycket karaktärsfulla viner med extremt hög alkoholhalt. Endast naturlig jäst används. Vinet mognadslagras sedan i ekfat under tre år, delvis i stora 200 liters ekfat och delvis i franska barriquer. Den klassiska Amaronen, som säljs exklusivt på SAS, är ej barriquelagrad. Den har enbart lagrats i, de för området traditionella, stora ekfat.
Lagring: Denna Amarone är mycket hållbar och kan under bra förhållanden lagras under åtskilliga år. Visst är den spännande att dricka redan nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar