söndag 6 juni 2010

Campolietti Ripasso 2008
Kategori: Röda viner
Druva: Corvina 50%, Rondinella 20%, Molinara 25%, Sangiovese 3%, Barbera 2%
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Valpolicella Classico
Producent: Luigi Righetti
Leverantör: janake wine group
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/87 Kr/ 6792

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Det här vinet har revolutionerat konsumenternas uppfattning om Valpolicella. Vinet introducerades redan 1995 och har sedan dess ständigt växt i popularitet. Inte en enda gång har vi fått reklamationer av detta vin vilket betyder extrem pålitlighet i kvalitet och prisvärde. Sverige är idag den överlägset största marknaden för detta vin. Vinet finns i magnum på beställningssortimentet samt på halv- och helflaskor och dessutom t på femlitersflaska i trälåda som privatimport. Tillverkas av familjeföretaget Luigi Righetti som gör allt själv. Luigi som föddes 1922 och än idag jobbar han från morgon till kväll på vingården eller i vinkällaren.

Med kryddiga körsbärslika aromer och sprakande frukt är detta en ”skolboksvalpolicella”. Smaken är överraskade fyllig för denna vintyp, mycket elegant och ganska stramt hållen men ändå med mjuka tanniner och lång härlig eftersmak som balanseras av en finstämd fatnyans.

Det ultimata vinet till pasta- och pizzarätter, även perfekt till rätter på fågel, ljusare kötträtter och inte allt för starka ostar. Vinet har jäst i en mycket modern vinkällare i rostfria temperaturkontrollerade tankar. Året efter skörd, någon gång under våren (mars/april) får vinet genomgå en andra kortare jäsning tillsammans med jästresterna från den tidigare amaroneproduktionen. Det är den här tillverkningsmetoden som kallas Ripasso och det betyder att denna version av Valpolicella får avsevärt mycket mera karaktär. Vinet har lagrats ett år på träfat och är konsumtionsfärdigt men utvecklas mycket bra under 5-8 års lagring i en bra källare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar