Kategori: Mousserande viner
Druva: Parellada, Xarel-lo, Macabeo
Alkoholhalt: 11,5%
Ursprung: Cava
Ursprungsland: Spanien
Producent: Codorníu
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 64 Kr / 77360
Producenten/ leverantörens egen beskrivning
Färg: Medelhög intensitet, gröngul nyans.
Doft: Relativt stor, blommig med inslag av mineral och äpplen.
Smak: Medelfyllig med rund fruktighet, mineralkaraktär och toner av ananas och citrus. Halvtorr.
Användning: Välkomstdrink. Kalkon och annat kallskuret.
Cava är spanskt mousserande vin, framställt enligt den traditionella metoden, där bubblorna kommer från en andra jäsning på butelj. Metoden är mycket tidskrävande och dyrbar, och därför brukar viner gjorda med den metoden vara ganska dyra. Ett lysande undantag är Delapierre.
Vinet kommer från Rondel, en firma som ingår i Codorníu-gruppen. Företaget har 7 hektar vinkällare i Cervello, en liten by som ligger två mil väster om Barcelona i Katalonien. Jordmånen i vingårdarna är kalkhaltig och klimatet tempererat, vilket ger ideala förutsättningar för vitvinsodling.
Delapierre är gjort på druvsorterna macabeo, parellada och xarel-lo. Efter en andra jäsning på butelj har vinet lagrats ett år innan degorgering, som det kallas när man avlägsnar jästrestarna från flaskan innan den typiska cavakorken sätts i flaskan.
Druva: Parellada, Xarel-lo, Macabeo
Alkoholhalt: 11,5%
Ursprung: Cava
Ursprungsland: Spanien
Producent: Codorníu
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 64 Kr / 77360
Producenten/ leverantörens egen beskrivning
Färg: Medelhög intensitet, gröngul nyans.
Doft: Relativt stor, blommig med inslag av mineral och äpplen.
Smak: Medelfyllig med rund fruktighet, mineralkaraktär och toner av ananas och citrus. Halvtorr.
Användning: Välkomstdrink. Kalkon och annat kallskuret.
Cava är spanskt mousserande vin, framställt enligt den traditionella metoden, där bubblorna kommer från en andra jäsning på butelj. Metoden är mycket tidskrävande och dyrbar, och därför brukar viner gjorda med den metoden vara ganska dyra. Ett lysande undantag är Delapierre.
Vinet kommer från Rondel, en firma som ingår i Codorníu-gruppen. Företaget har 7 hektar vinkällare i Cervello, en liten by som ligger två mil väster om Barcelona i Katalonien. Jordmånen i vingårdarna är kalkhaltig och klimatet tempererat, vilket ger ideala förutsättningar för vitvinsodling.
Delapierre är gjort på druvsorterna macabeo, parellada och xarel-lo. Efter en andra jäsning på butelj har vinet lagrats ett år innan degorgering, som det kallas när man avlägsnar jästrestarna från flaskan innan den typiska cavakorken sätts i flaskan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar