lördag 28 augusti 2010
Veckans vin - Moscatel de Setúbal 2003
Kategori: Starkvin
Druva: Muscatel de Setúbal
Alkoholhalt: 17,5%
Ursprung: Setúbal
Ursprungsland: Portugal
Producent: Bacalhôa
Leverantör: Nigab
Volym/Pris/Sbid 750ml / 99 Kr / 801101
Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktäristik:
- Bärnstensfärg.
- Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt.
- Söt, fyllig och balanserad smak med koncentrerad frukt och inslag av torkade aprikoser.
Passar till: De flesta desserter, både kraftiga med choklad och lättare fruktdesserter. Utmärkt till grönmögelost.
Lagring: Vinner inte på lagring, men håller i flera år. Öppnad flaska förvaras i kylskåp och håller 3-4 månader.
Vinet: Detta vin är uteslutande gjort på den lokala varianten av den uråldriga druvsorten muskat, som här går under namnet moscatel de setúbal. Efter skörd för hand krossas druvorna, och när vinet jäst till cirka fem procent alkohol avbryts jäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Efter detta vidtar den traditionella lagringen på små ekfat i minst tre år. Innan buteljering görs sedan ett noggrant urval och blandning från olika fat av olika åldrar för att behålla vinets stil och höga kvalitet.
Producenten: Bacalhôa Vinhos de Portugal (som tidigare hette JP Vinhos) är en av de klassiska producenterna i Portugal, och är framförallt känt för sina mousserande viner och vinerna från Setúbal-halvön, där även företagets huvudanläggning ligger. Man är idag dominerande när det gäller produktion av Moscatel de Setúbal och producerar årligen cirka 400 000 liter.
Området: Setúbal-halvön söder om Lissabon är ett av de klassiska vindistrikten i Portugal. Tack vare närheten till Atlanten blir klimatet mycket jämnt över året och vintrarna blir nederbördsrika, vilket ger idealiska förutsättningar för vinodling. Mest känt är Setúbal för det söta starkvinet på moscatel-druvor, som här blir elegantare än någon annanstans i södra Europa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar