söndag 8 augusti 2010

Puycheric Syrah 2009
Kategori: Roséviner
Druva: Syrah
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprung: VdP d'Oc
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Foncalieu
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 59 Kr / 220901

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Medelhög intensitet, rödrosa nyans.
Doft: Medelstor, frisk och bärig med inslag av hallon, vinbär och örtkryddor.
Smak: Medelfyllig, mycket bärig och mjuk med tydlig hallonkaraktär och frisk eftersmak.
Användning: Kyckling och kalkon, kryddstarka fisk- och skaldjursrätter. Pratvin.

Fransk tradition och modern teknik kan bli en oslagbar kombination. Det är därför allt fler vinmakare i södra Frankrike börjar göra lantviner, helt enkelt för att den mindre fina beteckningen tillåter att man använder druvsorter och ek på ett sätt som tidigare bara var möjligt i Australien, Amerika och resten av den nya världen. Och det är ju trots allt vinet och inte etiketten man dricker.

Puycheric Syrah Rosé kommer från den franska vinproducenten Foncalieu, en grupp av samarbetande odlare i Languedoc vid Frankrikes sydkust. Man förfogar över drygt 2500 hektar vingårdar och säljer varje år över 20 miljoner liter vin, både traditionella och moderna sorter. Nytänkandet är dock firmans främsta adelsmärke och man exporterar en stor del av produktionen till USA, där smaken för druvrena viner är utbredd. Vinet är gjort på 100 procent syrah som har krossats och jäst tillsammans med druvskalen en kort tid. Därefter har man tappat av den klara musten och låtit vinet jäsa klart utan skal, detta för att få lagom mycket färg hos det färdiga vinet.

2 kommentarer:

  1. Vafan? Bara en 6a? Det blev ju munskänkarnas höjdartips 2010 samt vinnaren av Nordic Wine-mässan i kategorin rosé. När bättre upp. En 7a är den allt värd...
    /Kungen

    SvaraRadera
  2. Inte riktigt min smak dock.

    Lelle

    SvaraRadera