torsdag 17 november 2011

Druvkurs 2A - Pinot Gris


Denna gång var det Pinot Gris som fick presentera sig. Inte min favorit den heller. Har svårt för vin med låg syra. Nedan ser ni sex viner vi testade samt lite fakta om druvan.

Historia:
PG är en druva som kommit till Alsace på kringelkrokvägar.
Vid 1500-talets mitt skickades en general fr Alsace till Ungern f a driva ut turkarna.
Strid vid fästningen Tokaj som han intog 1565 plus över 4000 fat Tokajer.
Han gillade vinet och tog med sticklingar hem. Men som så ofta i ampel-historien så blev det fel vinranka. Här PG i s f den ungerska tokaj-druvan Furmint.Namnet blev i alla fall en anspelning - Tokay d´ Alsace. Senare Tokay Pinot Gris och efter 2007 enl EU-bestämmelser enbart Pinot Gris. Som knorr kan man konstatera att PG kommit till Ungern på 1300-talet fr Bourgogne

Geografi:
Alsace
En egendomlig blandning av tyskt och franskt.Centralt läge nära den tyska gränsen. S
tändigt föremål för gränstvister och krig. Romarna drev ut kelterna, sen kom barbariska germanska stammar som i sin tur besegrades av frankerna osv fram till 30-åriga kriget på 1600-talet var t o m svenskar här och fightades. Under de senaste två århundradena har Alsace bytt nationalitet 4 ggr (blev franskt i freden efter WW2 år 1945. Litet vindistrikt, endast knappt 10 mil långt från Strasbourg till Mulhouse. De mest berömda byarna ligger i söder.
Odlar samma 4 ädla druvsorter plus några till, som i tyska Baden mittemot på andra sidan Rhen.
Klimatet: Alsace ligger i regnskugga i skydd av Vogeserna i väst och de stora skogarna i nordost. Högt antal soltimmar. Jorden är en blandning av bördig sand, granitblandad lera och mot dalgångarna kalkhaltiga jordar. Nationalitetsskiftena har påverkat vinstilarna. Tidigare mest torra viner. Idag strävar odlarna efter att producera druvor med koncentrerad must, höga halter av extrakt och socker gm noggrann beskärning och låga skördeuttag. Ofta viner med restsötma utan att behöva vara vendange tardive ell selection du grand noble. Sötman ej märkt på etiketten. Lär dig producenterna!
Tyskland – Baden och Pfalz Kallas här för Grauer Burgunder eller Ruhländer. Behåller sin honungskaraktär men inte med samma klass som i Alsace.

Italien – ganska liten mängd m u a Collio i Friuli i nordöst och Trentino- Alto Adige i norr där PG m fl vitvinsdruvor odlas och ger viner med ofta hög kvalitet.Nya Världen, främst i Canada, Oregon och NZ är PG med sin honungsarom lyckad och ett bra alternativ till ekad chardonnay. NZ utvecklar en PG-stil med päron-och äppelfrukt med doft av kaprifol.

Odling:
PG är en ganska kraftig druvsort, men ej så produktiv.
Väl anpassad till kalkhaltiga och rätt så djupa jordar, relativt torra och med gynnsam solexponering.Tål vinterkyla väl men har tunna skal och riskerar att bli angripen av gråröta.
En av druvorna som vid rätt förutsättningar angrips lätt av ädelröta (botrytis). Se Vendange Trardive och Selection Grand Noble

Smak & doft:
Färgen är vackert guldgul, nästan bärnstensfärgad.
Doften i allmänhet inte så intensiv, men med komplexa aromer så utvecklar den lite rökiga toner som skog, brända vinstockar, mossa, svamp (champignon-puré; min komm.), torkad frukt, aprikos, honung, bivax, pepparkaka.
Smaken är rik och kraftfull med viss rondör. Men samtidigt mjuka. Vinet har ofta en bra balans mellan fyllighet och fräschör. Stark personlighet. Mindre syra och mer alkohol än Riesling.

Alsaces PG frossar i kryddiga, mustiga, exotiska och honungsliknande aromer.
Medan nordöstra Italiens svagt kopparfärgade PG har lätt drag av kryddor och mineral.
I Oregon och NZ dominerar fruktaromerna – päron, äpple, mango och vårblommor dock finns bland de bästa varianterna en honungston.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar