torsdag 3 november 2011

Druvkurs 2A - Viognier


Ja, vad ska jag säga, men bjud inte mig på Viognier. Vitt vin utan syra har jag svårt för, när det dessutom barkar åt kuslig, fast ändå intetsägande doft med en smak som ibland är så bitter att det påminner om kräks gör inte saken bättre.

Kort fakta om Viognier:
-Trivs i klimat från svalt till varmt
-Känslig för skörd i absolut rätt tid
-Inte särskilt lättmuterad (notera dock ny klon i s Côte du Rhône)
-Svårodlad, oregelbundna skördar, årgångsvariationer
-Liten lagringspotential

Områden
-Languedoc, Frankrike
-Rhône, Frankrike
-USA
-Australien
-Provence, Frankrike
-Roussillon, Frankrike

Smak och doft
-Låga syror
-Stor och komplex doft med aromatiska och ofta subtila blommiga och fruktiga toner
-Smak: persika, aprikos, kanderade apelsinskal, mysk, kryddor, blommig (jasmin, gullviva!
-Har normalt relativt hög alkoholhalt (13-15%)
-Stora variationer mellan olika kvaliteter, årgångar och områden /Jmf Languedoc,
Kalifornien, Condrieu)

Nedan är de sex vi provade. Jag gillade ingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar