torsdag 23 februari 2012

Veckans vin - La Braccesca Vino Nobile 2007, 149 kr (The Wine Company)



Vino Nobile di Montepulciano, det nobla vinet från Toscana, Italien. Gjord mesta dels av Sangiovesedruvan som det ofta är när det kommer från Toscana. Antinori, som jag besökt, har gjort vinet. Bra gubbe.

Detta är en gammal favorit som jag beställt på import på Systemet eller köpt när jag rest
utomlands på diverse tax free shopar.

Nu finns den äntligen tillgänglig på The Wine Company.se med snabb leverans och bra pris.

Den doftar bördig mark från Italien och det är omöjligt att inte känna vanilj från ekfaten som vinet legat i. Smaken är medelsträv med stabila tanniner och det är elegant. Funkar till det mesta. Vi åt entrecote med sallad och chillibea, vilket var mycket lägligt.

måndag 13 februari 2012

Veckans vin - Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2008, 269 kr (nr 22350)





Amarone är förbannat gott. Punkt. Nåja, lite kan jag väl berätta. Druvorna är de tre klassiska Corvina, Rondinella och Molinara, men det finns även lite Corvinone här. Kan inte påstå att jag känner den.

Har varit hos Tommasi och hälsat på. Det var ett mycket kärt besök. Här kan ni läsa om det.

Valpolicella i Venetien är ett fantastiskt område att göra vin på. Inte så tjusigt. Men vin kan de.

Det är mörkrött i färgen och doftar russin, körsbär och fat. Smaken är lite som besk romrussin. Nu tycker jag att romrussin aspirerar till den absolut äckligaste glass som påkommits, men som vin är det en gåva. De pressade torkade druvorna ger mig alltid ett leende på läpparna. 2008:an är lite strävare än de tidigare årgångarna jag testat. Men väl värt pengarna.

Den går att lagra ett bra tag. Men jag dricker gärna nu.


Ciao.

En afton med Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2004


Vi gjorde det igen. Uffe och Annika kom över, men denna gång stod de för maten, kan man säga. Uffe hade även med sig en Tommasi 2004 och en Tokaji som vi blandade med ytterligare en Tommasi 2008 samt en Prosecco och en ovanlig jävel i form av Peter Lehmanns Black Queen, som vi startade med.

Black Queen Sparkling Shiraz är precis som det låter. Ett rödvin med bubblor. Ueh! Jag köpte den i Lettland av nyfikenhet. Nu är den stillad.

Det smakade inget vidare. En australiensk Shiraz som jäst i flaska. Väldigt besk i smaken. Tror det räcker så. Här finns mer att läsa om den.

Till förrätt blev det kall ärtsoppa och Il Cavallino till. Funkade mycket bra. Läs mer om den här.

Uffe hade fått ett smakprov på Tommasi Amarone 2008, så att vi sedan kunde jämföra den med 2004:an som vi drack till den helstekta Entrcôten. Det var även rödlöksconfit och tomater i olja, med sallad och vitlökskräm. Satt som handsken.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2004 doftar russin, lite vanilj och italiensk landsbygd. Smaken har lite sötma, den har vänliga tanniner och är bra på att förföra. Fin balans. Jag gillar den.


Till dessert blev det klassisk Cheese Cake och till det en väl kyld Tokaji som du kan läsa mer om här. En bra combo som funkade fint.





Proppmätta och lite lätt rökskadade tackade vi för kaffet och jag somnade lätt irriterad över att ha förlorat på målsnöret i Besserwisser.

p.s Ja brandlarmet gick, två gånger. Och jag skrubbade ugnen hela söndagen. Så är det när man släpper Uffe lös i köket.

fredag 10 februari 2012

Veckans vin - Mezzacorona Lagrein 2010, 66 kr (nr 22951)





Bag 'n' Box är inte av högsta kvalitet. Det vet de flesta. Därför vill jag ge ett Italienskt alternativ här som prismässigt ligger på samma nivå, men med högre kvalitet, gjord på den ovanliga druvan Lagrien. Och kom ihåg; det är alltid trevligare att servera från flaska.

Jag brukar ha detta som bjudvin vid fester och picknickar när antalet gäster är många till antal, dels för att slippa tetrapaken, men framför allt för att det är så mycket gott vin för pengarna.

Färgen är djup och blåröd och det doftar mörka bär och lite ek från faten. Smaken är medelfyllig och den har mjuka taniner vilket för den lättdrucken för de allra flesta. Detta ska drickas nu. Inget att spara på hyllan alltså.

lördag 4 februari 2012

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2009, 359 kr, (nr 98016)





Vilken snygg etikett! Nog den snyggaste jag kan tänka mig på en vinflaska. Skulle själv valt något liknande om jag gjorde vin. Crysset skulle iofs då suttit på svart botten och varit silverfärgat.

Här är ytterligare en nyhet för februari på Systemet. Från södra Rhône i Frankrike kommer denna Châteauneuf-du-Pape. Grenache är druvan som dominerar.

Till en början känner jag lite koladoft, men sedan kommer det som en mindre ångvält över mig av mörka bär, ek och soligt väder.

Den är fruktig i smaken, kanske lite grön, men ändå självklar. Detta är bra. Riktigt bra. Till den tar jag en grillade entrécote och Lallerstedts Chillibea. Som en smäck!

Colledilà Chianti Classico 2008, 319 kr (nr 90514)





Toscana, Italien. Ett vackert ställe. Men Chianti har aldrig varit en favorit. Gillar dock druvan Sangiovese, men då i Barolo eller i en Supertuscan. Men här är en som jag gillar. Skarpt.

Den släpptes på Systemet nu i februari och doftar Italien. För mig typiskt och jag hittar mycket känslor när jag känner denna doft. En blandning av körsbär och ek och Toscana.

Det är ett medelfylligt vin, stramt och lagom strävt. Sitter i länge. Mycket gott. Den här funkar bra till stark salami eller varför inte Pizza på lövtunn botten, vedugnsgrillad.

fredag 3 februari 2012

Veckans vin - Clos du Mont-Olivet Rouge C9dP 2009, 229 kr (nr 90451)





Ett vin från Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike förpliktigar. Här är en nyhet på Systemet som kom nu i februari. För att vara ett C9dP-vin är det med sina 229 kr prisvärt måste jag säga.

Det doftar lite örtigt och väldigt gott. Som en solnedgång i södra Rhône. Det är elegant och smaken vill markera direkt i början. Det är medelfylligt och lite fruktigt med en en behaglig strävhet, som jag gillar. Vinet har 80% av druvan Grenache och ett skönt slut.

Kan lätt lagras i tio år för den som orkar vänta.