onsdag 5 januari 2011

Tommasi - En vinfamilj med anor


Familjen Tommasi har sedan 1902 producerat vin här i Valpolicella. 4:e generationen Tommasi driver nu vingården och idag är det 6 personer i familjen som tillsammans ser till att producera högkvalitativa viner i världsklass.


Dryga 30 minuter utanför Verona, Italien, ligger Tommasi i den lilla byn Pedemonte.


Tommasis klassiska Amarone som vi haft länge på Systembolaget.


I Valpolicella är druvorna Corvina, Rondinella och Molinara de vanligaste. Här ser vi Corvina som hänger på sedvanligt sätt för att få så mycket solljus som möjligt. Druvorna plockas oftast i slutet av september/början av oktober.


För att göra Amarone och Ripasso krävs torkade druvor. Här torkas druvorna i plastbackar i ca 4-6 månader under stora fläktar.


De torkade druvorna pressas och lagras sedan i minst tre år innan de får säljas som Amarone.


Till skillnad från Amarone, som bara har torkade druvor, så blandar man druvjuice från torkade och otorkade druvor till Ripasso samt lagrar de enbart 1,5 år innan man säljer dem.

Här har vi en provning med vår trevliga guide i Tommasis provkällare tillsammans med en grupp andra svenskar. Vi provade tre olika vin tillsammans med dem. Därefter hade jag och Uffe en privat provning där vi provade ytterligare åtta viner. Bilder av dem ser ni nedan. Samtliga finns här i bloggen betygsatta.
Familjen äger mycket goda egendomar för högkvalitativ produktion av kvalitetsvin i D O C regionerna Bardolino, Custoza, Soave och Lugana med 40 hektar mark. De har även mark i Toscana.

Men mest kända är Tommasi för sina röda viner från Valpolicella Classico där de med sina 95 hektar mark odlar och bl a producerar Amarone Classico, Valpolicella Classico Superiore, och Recioto della Valpolicella , vilket gör dem världsunika. Tommasi, som specialiserat sig på Amarone, anses erbjuda några av de bästa i världen.

Som svensk, och Amaroneälskare, känns det som en självklarhet att besökaTommasi, när man har chansen. Väl värt besöket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar