tisdag 18 januari 2011

Château Bouscassé 2001




Kategori: Röda viner
Druva: 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc.
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Madiran
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Alain Brumont
Supplier: VinUnic
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 119 Kr / 220401

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Mörk, blåröd färg.
Doft: Kryddig, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, charkuterier, tobak, vitpeppar och lagerblad.
Smak: Smakrikt, stramt, kryddigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, charkuterier, tobak, vitpeppar och lagerblad.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av nöt- eller viltkött.
Hållbarhet: Kan lagras.
Producent: Utan formell vinutbildning har Alain Brumont, med stor passion och med stora visioner, revolutionerat vinodlingen i Madiran. 1980 köpte Brumont Chateau Montus och familjegendomen Domaine Bouscassé. Hela Chateau Montus nyplanterades med lokala druvan Tannat. Brumonts viner har rönt enorma framgångar, och han själv har valts till 80-talets franska vinmakare. Under Domaine Bouscassé har Brumont låtit konstruera en ultramodern vinkällare. Runt de nyrenoverade byggnaderna anläggs en unik vingård, där världens alla druvsorter så småningom ska finnas. Alain Brumont experimenterar också med vinlagring på 2000 meters höjd – tunnorna transporteras upp på Pyrenéerna med helikopter.

Egendomen består av 74 hektar vingård. Man odlar främst Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Fer Servadou. 1948 introducerades Cabernet Sauvignon-druvan för att mildra det ibland nästan för kraftfulla vin som produceras av Tannat druvan. För vita viner används huvudsakligen Petit Courbu, Pacherencs motsvarighet till chardonnay i Bourgogne.

Alain Brumont producerar två appellationer, Madiran AOC för de röda vinerna och
Pacherenc du Vic Bilh AOC för de vita vinerna. Dessutom gör man även vita och röda 'vins de pays' - Côte de Gascogne - till de röda vinerna används Tannat och Merlot, till de vita huvudsakligen den regionstypiska Gros Manseng men även Sauvignon Blanc och Chardonnay. Man producerar dock främst rött vin, (60 hektar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar