onsdag 30 december 2009

Grand Siècle La CuvéeKategori: Mousserande viner
Druva: Chardonnay 50%, Pinot Noir 50%
Ursprung: Champagne
Alkoholhalt: 12%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Champagne
Producent: Laurent-Perrier
Leverantör: Domaine Wines
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/1445 Kr/ 8389701

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Torrt mousserande vin, Champagne, Frankrike
Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.

Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Samtliga företagets viner är cuvéer, även företagets prestigechampagne »Grand Siecle« – något som är helt unikt i champagnevärlden. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.

Vinet: Detta vin gör verkligen skäl för LP:s rykte som »the non-vintage champagne house«. Här har man valt att kombinera tre av de främsta årgångarna de senaste femton åren för att få fram den optimala cuvéen. Vilka årgångar man använder varierar med tiden, men det är bara årgångar av allra yppersta kvalitet som platsar i detta vin. Man använder sig enbart av en kombination av Chardonnay och Pinot Noir, där Chardonnay alltid har en viss majoritet i cuvéen. Efter att vinet har blandats, lagras det under minst fem år för att uppnå en perfekt balans och mognad.

Karaktär: Laurent-Perrier Grand Siècle har en vackert gul färg med begynnande mognad. Doften är elegant, komplex, med mjuk brödighet och mognadstoner. Smaken är rik och mogen med en balanserad syra.
Serveras: Gärna sval, ca 10 grader, men inte iskall, så den rika smaken kommer till sin rätt.
Lagring: Vinet kan drickas nu, men går att lagra i upp till tio år.

2 kommentarer:

 1. Hej Lelle!
  Vilken härlig blogg du har!
  Hoppas allt är prima med dig.
  En fråga som verkar passa dig som handen i handsken: vad säger du om Launois blanc de blancs grand cru vintage 1999? Bra eller ej???
  Må gott!
  Nicholas(3)

  SvaraRadera
 2. Hej Nicholas! Long time... :)

  Kul att du gillar bloggen. Jag har själv inte druckit Launois, men 1999 var ett mycket bra champagneår. (mitt nätverk ger det dock ett medelbetyg) Om du gillar Blanc de Blanc, dvs 100% Chardonnay, så kan jag annars rekommendera ett Palmer & Co 1996 som nu säljs på Systemet för 749 kr i magnumbutelj. (1996 är antagligen den bästa året någonsin) Ett fantastiskt fynd!

  Kom ihåg: Champagne smakar alltid bäst från en magnumbutelj. :)

  Önskar dig ett mycket gott 2010!

  Lelle

  SvaraRadera