tisdag 8 december 2009

Ornellaia 2006



Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc, Petit verdot
Alkoholhalt: 15%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Bolgheri
Producent: Tenuta dell'Ornellaia
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/979 Kr/96441


Leverantören/producentens egen beskrivning
Färg: Djupt rubinröd.
Doft: Oerhört elegant doft med delikat, syrligt frisk frukt och strålande fatkaraktär, inslag av sötaktig Cabernetdominerad svartvinbärsfrukt och hallon, mörk choklad och rostad ek.
Smak: Relativt fyllig smak med utsökt mörk, koncentrerad bärfrukt, mycket friskt, stramt och fast strukturerat med inslag av mörk choklad, örtkryddor, te och välintegrerad rostad fatkaraktär. Stort, klassiskt Bolgherivin med starkt Bordeauxtycke, ytterst välkomponerat och elegant. "Fruktigt & smakrikt".
Passar till: Eleganta och inte alltför tunga rätter av lamm, nöt och vilt, inklusive fågel.
Tillverkning & lagring: Druvorna handsorteras i källaren, både före och efter avstjälkningen, och krossas sedan lätt. Varje druvsort och vingårdsparcell vinifieras separat. Jäsningen ägde rum dels i ektankar och dels i rostfria ståltankar vid en temperatur som aldrig översteg 30°, följt av maceration i 25-30 dagar. Malolaktisk jäsning i barrique (70% ny ek, 30% använd) varefter vinet lagrades på fatet i 18 månader. Efter 12 månader görs den slutliga blandningen och i detta skede bestäms också vilka fat som ska gå till Ornellaia respektive Le Serre Nuove. Vinet får sedan vila de återstående 6 månaderna i barrique och efter varsam filtrering och buteljering har det lagrats ytterligare 12 månader på flaska innan det släpptes. Kan sparas 5-10 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar