lördag 6 mars 2010

Clos Dière Cuvee II 1999
Kategori: Röda viner
Druva: Syrah
Alkoholhalt: 12,7%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Cotes de Provance AOC
Producent: Domaine Rabiega
Leverantör: Domaine Rabiega
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/mellan 365 kr - 2000 på auktion/ Finns ej på SB Men 2006 och 2007 kan beställas från Domaine Robiega.

Producentens/Levernatörens egen beskrivning
V&S Domaine Rabiega är Vin & Sprits prisbelönta vingård i Provence.
AOC-klassade och helt ekologiska Domaine Rabiega ligger utanför staden Draguignan i Provence. Gården är relativt liten med sina 11,5 hektar, varav 10 hektar består av vinodlingar. Den totala årsproduktionen uppgår endast till 20 000 flaskor. Istället för att, som traditionellt i Provence, producera rosévin består 90 procent av produktionen på Domaine Rabiega av rött vin. Experimentlustan har resulterat i viner av världsklass. Gårdens viner har vunnit över 120 priser och utmärkelser mellan 1990 och 1999. Av vinerna är det framförallt prestigevinerna Clos Dière som har fått stor uppmärksamhet. Clos Dière Cuvee har på kort tid etablerat sig som ett av världens stora syrah-viner. Kvaliteten grundläggs genom extremt hård gallring under hela växtperioden och en mycket varsam hantering i alla led i produktionen. På grund av att produktionen är så pass liten övergår efterfrågan på de tre Clos Dière vinerna vida tillgången. De få viner som finns går i första hand till franska stjärnkrogar. Resten exporteras till ett dussintal länder.

1990 valdes Lars Torstensson till ”Årets vinmakare” av tidningen Gourmet och fick samma utmärkelse av franska tidningen Vigneron de l’année 1994.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar