torsdag 18 mars 2010

Vin och Mat


Igår var det en ny provning som denna gång gav oss nya uppslag, idéer och kunskap i konsten att välja rätt vin till rätt mat. Vi provade Fetzer Pinot Noir, Hubert Beck Pinot Gris, Les Settilles Chardonnay och Crozes Hermitage Syrah. Till detta åt vi två fiskrätter - sej - tillagade på två olika sätt, där en var klassisk med vitvinsås. Där funkade Pinot Noir och Pinot Gris bra (men även Bourgognen brukar funka till detta, men igår var det inte en klockren kombination). Den andra fisken var tillagad med en rödvinsås samt tillbehör av knaperstekt bacon, stekt syltlök och champinion. Till detta funkade Pinot Noir och Syrah väldigt bra. Sedan hade vi en kötträtt av kalv med en asiatisk sås som var väldigt kryddstark. Till detta tycker jag att Pinot Noir och Syrah funkar då jag gillar väldigt stark mat. Men vanligtvis vill man ha ett vin som kyler ner hettan och då är Pinot Gris ett mycket bra val.

Lite grunder om smaker och olika kombinationer

5 grundsmaker
- Sött
- Salt
- Surt
- Beskt
- Umami t ex skaldjur, långlagrade ostar, grönsaker (typiskt broccoli), glutamat

Känselsinnet
- Fyllighet
- Strävhet
- Kryddhetta
- Konsistenser

Fyllighet
Fyllig mat kräver fylligt vin.

Sötma
Vinet ska ha minst samma sötma som maten. Sötma möter sötma.

Syra
Viner med hög syra bör inte serveras till mat med sötma. Syra och sälta reducerar syra. Syra funkar bra med sälta t ex Champagne och chips.

Strävhet
Undvik alltid söta och beska smaker till viner med tydlig strävhet. Sälta och syra i maten balanserar strävhet.

Bitterhet och fatkaraktär
Fatlagrade viner kräver kraft i maten. T ex grillade och stekta rätter.

Fisk och vin
Till röda fiskar passar vita viner utan ek.
Till vita fiskar med vitvinsås passar lätta vita viner.
Till grillade fiskar passar fatlagrade viner.
Till fisk med smakrika tillbehör passar rött vin t ex Pinot Noir.

Skaldjur och vin
Vin tillsammans med skaldjur kan ge metalliska och trista bismaker. För att slippa detta kan man tillsätta creme fraiche till maten.

Med vita viner bör man tillsätta sälta eller syra.

Skaldjur med söt smak som krabba, kräftor och pilgrimsmusslor passar Riesling och Grüner Veltliner bra.

Till grillade skaldjur passar Chardonnay.

Kött och vin
Till kryddig mat med viss sötma passar Viognier och Pinot Gris.

Till ljust kött och milda såser passar vita viner.

Kött med milda tillbör passar utmärkt till Bourgone, Valpolicella, Dolcetta och Barbera.

Mörka kötträtter med kraftiga såser och grillat kött passar bra till Bordaux, Rhone, Barolo, Amarone samt portugiser och kraftiga röda viner från nya världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar