lördag 21 januari 2012

Sex viner från klassiska Bordeauxslott 1970-1979

Återigen fick jag det stor nöjet att deltaga i en alldeles världsunik provning. Munskänkarna hade
anordnat en Bordeauxprovning med viner från 1970-1979. Och de var inte vilka viner som helst. Bara de bästa. Kul! Det visade sig dessutom att det var en medlem som ställt sina privata flaskor till förfogande denna kväll. Stort tack till honom!

Eftersom de var från de klassiska Bordeauxslotten så finns de att få tag på via auktkioner där de ligger mellan 1000-3000 kr per flaska.
Klassisk Bordeauxblandning med dryga 80% Cabernet Sauvignon i samtliga, resten ofta Merlot och lite Cabernet Frank.

Nedan ser du vilka vi provade och vad ja
g tyckte om dem.

Mouton Rothschild 1973

Vi började med den vackraste flaskan. Picasso har målat motivet på denna Mouton Rothschild 1973. Färgen var vä
ldigt tunn och ljus tegelröd. Som den legat väldigt länge. Och det har den. 39 år närmare bestämt.

Doften är något rökig och instängd. Den är fortfarande lite sträv och ger lite gröna toner. Den ger en viss sötma utan att vara söt. Lite saftvarning tycker jag.

Mouton Rothschild 1970

Nästa flaska var en Mouton Rothschild 1970, kvällen äldsta. 42 år! Färgen

typisk tegelröd. Doften är, lite klister blandat med ett ömt sommarregn.
Smaken är sträv och jag känner lite frukt. Den är lite kantig och den hänger kvar ganska ok. Även denna har en dessertvinston med sötma utan att vara söt. Lite märkligt.


Mouton Rothschild 1975
Andy Warhol har målat denna etikett på en Mouton Roschild 1975.
Färgen är klassisk tegelröd och det är lite fotsvettsvarning på doften. Känner även gammal bilinredning.

Smaken är verkligen sträv med tydliga tanniner kvar. Härligt att det är lite kraft kvar i denna 37-åring. Det är något konstgjort i smaken i början, men den har ett snyggt slut med lång eftersmak. Lite körsbär och rosbladsvatten finns där också.


Mouton Rothschild 1978

Det sista från Mouton Rothschild är från 1978 och det tyckte jag minst om.
Färgen är brunt tegelröd. Doftar lite frukt med en grön ton.

Den är sträv med milda tanniner vilket gör den behaglig och frukten gör sig påtaglig i smaken. Den överlever dock inte särskilt länge och jag tyckte den var så där.Château Latour 1978

Nu kom ett annat klassiskt Bordeauxslott på bordet. En Latour från
1978. Tegelröd i färgen och jag tycker det har en animalisk doft. Lite bresaola och kanten på en briemögelost. Även torkad ketchup kan jag känna.

Smaken är lite sur med komplexa tanniner som dansar polka i munnen. Det finns ton av mögelost och den hänger inte i särskilt länge. Den är ok, men ger inget motstånd.


Château Margaux 1979

Kvällens sista vin blir min favorit. Det är Château Margaux 1979. Färgen är tegelröd och doften är klassisk Bordeauxblandning med mycket Cab och mjuka svartvinbärsblad.

Smaken är sträv med fina tanniner Ett härligt vin med svartvinbärston. Kraftig start och ett skön slut. Mycket gott och behagligt.


Avslutningsvis så berättade Lasse Svensson, som höll i provningen, att han tycker att Château Latour 1982 är det absolut bästa vinet från Bordeaux, och han vet vad han snackar om. Han rekommenderade även från de klassiska slotten årgångarna 90 och 96 samt hela 80-talet som han tycker är fantastisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar