söndag 29 januari 2012

Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2006, 320 kr (The Wine Company)


Vi hade Uffe och Annika på middag igår och då var det läge att ta fram hela fyrverkerilådan. Vi öppnade med Le Closerie Rosé 2007 som du kan läsa historiken om här. Till den en snaps med avokado, rödlök och löjrom. Himmelskt!

Till förrätt blev det oxfilé med en sås av kantareller och roquefort. Till detta dundrade vi på, helt i fel ordning - men vem räknar, med en underbar höjdare. Casanova di Neri. Detta är en av mina och även Uffes Brunnelofavoriter. Vi drack den första gången på en uteservering i medeltidsbyn Sienna, Toscana, Italien. Då åt vi pizza till, den var lika grym då som nu.

Färgen är varmt röd och doften är kryddig med svaga toner av tobak och en tydlig fatkaraktär. Smaken är som en pianokonsert av Franz List i munnen, den är till en början fräck och lite uppkäftig, men lägger sig mjukt och lent i mitten för att avsluta med en låååååång eftersmak av ren kärlek. Tänk att Sangiovesedruvan kan vara så här god i Brunnelo och något helt annat i t ex Chianti.

Jag har beställt den som import från Systemet, och då ville de ha 550 kr för den. Därför var jag inte sen att beställa den här för endast 320 kr, och då fick jag den betydligt snabbare också.

Till varmrätt åt vi chevregratinerad lax på en bädd av sallad och grillad sparris. Till det drack vi den här.

Vi avslutade denna sköna måltid med en fräsch kompott av färska blåbär och hallon i en röra med vaniljsås, rostade mandelflarn och granola. Ett givet val av dessertvin i detta sällskap var den här. Tyvärr finns den inte längre på Systemet, men idag har de många alternativ till Moscato d'Asti.

Somnade med ett leende på läpparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar