lördag 27 februari 2010

Allesverloren Tinta Barocca 2007
Kategori: Röda viner
Druva: Tinta barroca
Alkoholhalt: 14%
Ursprungsland: Sydafrika
Ursprung: Swartland
Producent: Allesverloren Wine Estate
Leverantör: janake wine group
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/114 Kr/ 12002

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Sydafrikas svar på Portugal. Besegrade de flesta portugiserna i en vintävling med viner gjorda av Tinta Barocca. Ständig medaljvinnare i Sydafrika. Utsågs 2006 i tidningen Världens Viner av svenska toppvinskribenter till bästa Sydafrikanska vin i kategorin övriga druvsorter. Den jag har provat här är dock 2007.

Allesverloren var mycket länge en av de ursprungliga portvinsegendomarna i Sydafrika. Här odlas sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Souzao, Pontac, Malvasia Rey och sist men inte minst Tinta Barocca. Denna druva ingår som en naturlig del i Allesverlorens eget ”portvin”. Idag buteljerar bara ca. fem producenter oblandad Tinta Barocca i Sydafrika.

Med sin varma rika vinstil har detta vin blivit extremt populärt i Sverige. Oslagbart till älgsteken och mustiga köttgrytor eller en enkel ostbricka gärna framför öppna brasan eller till grillaftonen. Det är ju heller ingen nackdel att vinet är extremt prisvärt vilket en närmast enig vinpress ofta kommit fram till. Vinet är mustigt, smakrikt, med kryddiga nyanser och mjuk strävhet som gör att det passar strålande till smakrik mat som vilt, grytor av alla sorter, nöt, lamm, fågel och grillat.

Vinet har jästs först 5 – 7 dagar i öppna cementkar och därefter avslutat jäsningsprocessen i tankar för att slutligen lagras i 18 månader på ekfat. Vinet tål mångårig lagring i en bra vinkällare men är också njutbart direkt efter tappning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar