lördag 8 maj 2010

Mosel

Onsdagen den 5 maj hade vi en Moselprovning i Munskänkarnas regi ledd av Moselkungen him self, Stig Toftling. Stig var i Mosel första gången 1976 och sedan dess har han aldrig svikit Mosel och dess vita viner.

Eftersom jag själv inte gillar söta, halvtorra viner där de som har bäst kvalitet stinker kloak och gamla avlopp var detta en mycket intressant provning. Vi skulle få testa åtta olika sorter där en var från 1971 och en från 1976 bl a. En av dessa var katastrofal och en var fantastisk.

Kort fakta om Mosel:
- I Mosel produceras 20% av världens Riesling.

- 1971 införde Tyskland sin vinlag som bestämde att det är druvornas mustvikt som bestämmer hur hög kvalitet ett vin har.

- För att odla bra Riesling i Mosel krävs gamla vinstockar, liten avkastning, sen skörd och en god vinmakare.

- Man skördar nuförtiden oftast i november för att druvorna ska få mogna ut ordentligt.

- Det odlas i skifferrik jord och det finns grå skiffer, blå skiffer och röd skiffer.

- Det är ädelrötaviner - söta viner som produceras mestadels här.

- 2003 och 2005 är några av de bästa årgångarna från Mosel men 2007 och 2009 var också riktigt bra år.

- De fyra bästa producenterna i Mosel är Egon Müller, Fritz Haag, J.J Prüm och Reinhold Haart.

Nedan ser ni vilka åtta viner vi provade och vad jag tyckte om dem. De kommer alla från gårdarna direkt och finns tyvärr inte på SB. Vissa kan gå att beställa dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar