måndag 13 december 2010

Castello di Brolio 2007
Kategori: Röda viner
Druva: 80% sangiovese, 10% merlot och 10% cabernet sauvignon
Alkoholhalt: 14%
Ursprung: Chianti Classico
Ursprungsland: Italien
Producent: Barone Ricasoli
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 329 / 94711

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Tät, mörk, blåröd färg.
Doft: Komplex, fruktig doft med karaktär av rostade ekfat, inslag av plommon, mörka körsbär, stall, choklad, tobak och torkade örter.
Smak: Komplext, smakrikt vin med karaktär av rostade ekfat, inslag av plommon, mörka körsbär, stall, choklad, tobak, torkade örter och kanel.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av nöt- eller viltkött.
Hållbarhet: Kan lagras.
Jordart/jordmån: Kalkrik sten- och grusjord.
Odlingsområde: Chianti Classico, strax söder om Florens i Toscana. Classico innebär att druvorna är odlade i de centrala delarna av området Chianti. Druvorna till detta vin kommer från en vingård som ligger på en höjd av 250-450 meter över havet, och har ett sydvästligt läge. Skörd: Manuell, i slutet på september och början av oktober.
Producentbeskrivning: På 1100-talet fick familjen Ricasoli Castello di Brolio som gåva av den självstyrande staden Florens. Egendomen omfattar 1 200 hektar, varav 240 hektar är planterade med vin. Vinmakare är Carlo Ferrini.
Vinifiering: De olika druvsorterna vinifierades separat. Druvorna avstjälkades. Jäsning: och skalmaceration med mjuk pressning och délestage, återpumpning av musten över skalmassan via en extern tank.
Övrigt: Sangiovese är den viktigaste druvan i Toscana där den i början av 2000-talet odlades på drygt 42 000 hektar. Druvans namn är hämtat från latin, sangius jovis - Jupiters blod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar