Kategori: Mousserande viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 12%
Ursprung: Champagne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: André Clouet
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/ 329 Kr/ 90165
Producenten/levernatörens egen beskrivning
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Ungdomlig, nyanserad doft med inslag av gula äpplen, nougat, citrus och rostat bröd.
Smak: Torrt, mycket friskt, ungdomligt vin med inslag av gröna äpplen, citron, nötter, bröd och nougat.
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- eller skaldjursrätter.
Hållbarhet: Kan lagras.
Odlingsområde: Champagne ligger i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Druvorna till detta vin kommer från Bouzy.
Producentbeskrivning: Vinmakare är Jean-Francois Clouet.
Vinifiering: Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.
Övrigt: Årgångsbetecknad champagne måste buteljlagras i minst tre år innan jästfällningen tas bort - på franska kallat dégorgement.
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 12%
Ursprung: Champagne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: André Clouet
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/ 329 Kr/ 90165
Producenten/levernatörens egen beskrivning
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Ungdomlig, nyanserad doft med inslag av gula äpplen, nougat, citrus och rostat bröd.
Smak: Torrt, mycket friskt, ungdomligt vin med inslag av gröna äpplen, citron, nötter, bröd och nougat.
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- eller skaldjursrätter.
Hållbarhet: Kan lagras.
Odlingsområde: Champagne ligger i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Druvorna till detta vin kommer från Bouzy.
Producentbeskrivning: Vinmakare är Jean-Francois Clouet.
Vinifiering: Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.
Övrigt: Årgångsbetecknad champagne måste buteljlagras i minst tre år innan jästfällningen tas bort - på franska kallat dégorgement.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar