tisdag 28 december 2010

Zonnebloem Shiraz 2009
Kategori: Röda viner
Druva: Shiraz
Alkoholhalt: 14%
Ursprung: Stellenbosch
Ursprung: Sydafrika
Producent: Zonnebloem Wines
Supplier: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 85 Kr / 200701

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Varm och generös med lite torkad typisk sydafrikansk frukt. Inte alltför påtaglig garvsyra och lätt, ren eftersmak med lite bränd frukt.
Lagras: Egentligen gjort för att drickas ungt medan frukt och tanniner fortfarande är tydliga men klarar att lagras. Ända upp till 15 år gamla Shirazer kan vara strålande.
Passar till: Som ung, lite mer rustik mat som grytor på nöt eller vilt. Med lite ålder, till mer elegant mat som fågel, kalv eller ljust vilt.
Mer om Zonnebloem Shiraz: Shiraz är en av de större druvorna i Sydafrika och känd för att klara av ett hett och torrt klimat (jfr Rhônedalen och Australien). Man tror att druvan härstammar från staden/området Shiraz i det forna Persien och därifrån vandrat västerut till Grekland vidare per båt till Marseilles och därifrån uppför floden Rhônes dalgång. I Sydafrika med sitt varmare klimat ger druvan generösa, fruktiga viner med lätt rökig arom och djup i både doft och smak. Zonnebloem är en del av Sydafrikas näst största vin-producent Stellenbosch Farmers’ Winery, SFW, där även Nederburg, Libertas och Plaisir de Merle ingår. Anläggningen ligger mitt inne i universitetsstaden Stellenbosch och har en imponerande stor källare med ekfat. I Zonnebloems källare lagras även viner från Libertas och Sable View

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar