måndag 27 december 2010

Veckans vin - Paul Goerg Brut Millésimé 2002
Kategori: Mousserande viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12%
Ursprung: Champagne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Paul Goerg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/ 335 Kr/ 94876

Producenten/levernatörens egen beskrivning
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Nyanserad, något utvecklad doft med inslag av gula äpplen, aprikos, nougat, grapefrukt och rostat bröd.
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, nougat, grapefrukt och rostat bröd.
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till fisk- eller skaldjursrätter.
Odlingsområde: Champagne ligger i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar kring Vertus.
Producentbeskrivning: På 1950-talet bildades en sammanslutning av odlare i Vertus. 1984 valde de namnet Paul Goerg till den champagne de producerade. Namnet kommer efter Paul Goerg, som var borgmästare i Vertus på 1800-talet.
Vinifiering: Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.
Övrigt: Årgångsbetecknad champagne måste buteljlagras i minst tre år innan jästfällningen tas bort - på franska kallat dégorgement.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar