tisdag 28 september 2010

Ost & Vin

Vilket vin passar bäst till vilken ost? Jag ska försöka ge några tips om vad jag tycker är bra kombinationer. Men först lite om ost.

Osttyper:

- Hårdostar som Old Hommage och Gryére funkar bra till vita torra och fylliga viner samt röda fruktiga med milda taniner, Tex Merlot, Pinot Noir eller Barbera
- Kittost som Port Salut, ju mer smak desto kraftigar vin. Vita som funkar är Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling och för rött funkar Rioja och Pinot Noir.
- Mjukost, vitmögel som Brie och Camenbert funkar bra till Pinot Gris, Pinot Blanc och Riesling och för röda funkar lätta fruktiga bäriga som Pinot Noir t ex.
Till grönmögel som Roquefort, Stilton, Gorgonzola och St Agur funkar söta vita viner t ex Sauternes, Tokaj och röda som Port och Amarone.

Mina personliga kombinationer som jag föredrar är (druva/vin och ost):

- Sancerre med Chevre
- Nebbiolo eller Amarone med Parmesan, Manchego, Piccorino eller Old Hommage
- Pinot Gris med Petit Tourtain
- Sauternes med St Agur
- Amarone med St Agur

Jag tycker även att Pinot Noir funkar bra till mjuka ostar.

Svårigheten med ost och vin uppstår ofta när man serverar en ostbricka med blandade ostar och bara erbjuder ett vin. Det brukar inte vara en bra kombo.

Här kommer några tips att tänka på:
- Välj få sorters ost, högst tre ostar från samma smaktyp.
- Välj ostar inom en, max två, familjer.
- Servera osten rumstempererad.
- Välj rätt tillbehör - välj bort druvor och päron t ex.
- Satsa på noggrant utvalt vin. Tänk på förhållandet mellan ostens fetma, sälta, mognad och fyllighet samt vinets sötma, syra, strävhet och fyllighet.
- Till ostfat: välj fruktiga viner med mild sötma. Undvik mycket torra vita viner eller tanninrika röda viner för att vara på den säkra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar