söndag 29 januari 2012

Casanova di Neri Brunello di Montalcino 2006, 320 kr (The Wine Company)


Vi hade Uffe och Annika på middag igår och då var det läge att ta fram hela fyrverkerilådan. Vi öppnade med Le Closerie Rosé 2007 som du kan läsa historiken om här. Till den en snaps med avokado, rödlök och löjrom. Himmelskt!

Till förrätt blev det oxfilé med en sås av kantareller och roquefort. Till detta dundrade vi på, helt i fel ordning - men vem räknar, med en underbar höjdare. Casanova di Neri. Detta är en av mina och även Uffes Brunnelofavoriter. Vi drack den första gången på en uteservering i medeltidsbyn Sienna, Toscana, Italien. Då åt vi pizza till, den var lika grym då som nu.

Färgen är varmt röd och doften är kryddig med svaga toner av tobak och en tydlig fatkaraktär. Smaken är som en pianokonsert av Franz List i munnen, den är till en början fräck och lite uppkäftig, men lägger sig mjukt och lent i mitten för att avsluta med en låååååång eftersmak av ren kärlek. Tänk att Sangiovesedruvan kan vara så här god i Brunnelo och något helt annat i t ex Chianti.

Jag har beställt den som import från Systemet, och då ville de ha 550 kr för den. Därför var jag inte sen att beställa den här för endast 320 kr, och då fick jag den betydligt snabbare också.

Till varmrätt åt vi chevregratinerad lax på en bädd av sallad och grillad sparris. Till det drack vi den här.

Vi avslutade denna sköna måltid med en fräsch kompott av färska blåbär och hallon i en röra med vaniljsås, rostade mandelflarn och granola. Ett givet val av dessertvin i detta sällskap var den här. Tyvärr finns den inte längre på Systemet, men idag har de många alternativ till Moscato d'Asti.

Somnade med ett leende på läpparna.

lördag 21 januari 2012

Veckans vin - Sancerre Fromont-Moindrot 2010, 149 kr (The Wine Company)



Sancerre, Loire, Frankrike, med druvan Sauvignon Blanc i spetsen ger mig det jag gillar allra bäst när det gäller vita viner. Detta är absolut inget undantag. Så fräscht, så elegant, så gott.

Doftar sommar med mycket krusbär-, fläder- och citrustoner.

Torrt med hög syra i smaken och påminner om min fru sittandes på en grönskande äng med blommor i håret. Dvs både vackert och fantastiskt gott. Beställ vinet här.

Sex viner från klassiska Bordeauxslott 1970-1979

Återigen fick jag det stor nöjet att deltaga i en alldeles världsunik provning. Munskänkarna hade
anordnat en Bordeauxprovning med viner från 1970-1979. Och de var inte vilka viner som helst. Bara de bästa. Kul! Det visade sig dessutom att det var en medlem som ställt sina privata flaskor till förfogande denna kväll. Stort tack till honom!

Eftersom de var från de klassiska Bordeauxslotten så finns de att få tag på via auktkioner där de ligger mellan 1000-3000 kr per flaska.
Klassisk Bordeauxblandning med dryga 80% Cabernet Sauvignon i samtliga, resten ofta Merlot och lite Cabernet Frank.

Nedan ser du vilka vi provade och vad ja
g tyckte om dem.

Mouton Rothschild 1973





Vi började med den vackraste flaskan. Picasso har målat motivet på denna Mouton Rothschild 1973. Färgen var vä
ldigt tunn och ljus tegelröd. Som den legat väldigt länge. Och det har den. 39 år närmare bestämt.

Doften är något rökig och instängd. Den är fortfarande lite sträv och ger lite gröna toner. Den ger en viss sötma utan att vara söt. Lite saftvarning tycker jag.





Mouton Rothschild 1970





Nästa flaska var en Mouton Rothschild 1970, kvällen äldsta. 42 år! Färgen

typisk tegelröd. Doften är, lite klister blandat med ett ömt sommarregn.
Smaken är sträv och jag känner lite frukt. Den är lite kantig och den hänger kvar ganska ok. Även denna har en dessertvinston med sötma utan att vara söt. Lite märkligt.






Mouton Rothschild 1975




Andy Warhol har målat denna etikett på en Mouton Roschild 1975.
Färgen är klassisk tegelröd och det är lite fotsvettsvarning på doften. Känner även gammal bilinredning.

Smaken är verkligen sträv med tydliga tanniner kvar. Härligt att det är lite kraft kvar i denna 37-åring. Det är något konstgjort i smaken i början, men den har ett snyggt slut med lång eftersmak. Lite körsbär och rosbladsvatten finns där också.






Mouton Rothschild 1978





Det sista från Mouton Rothschild är från 1978 och det tyckte jag minst om.
Färgen är brunt tegelröd. Doftar lite frukt med en grön ton.

Den är sträv med milda tanniner vilket gör den behaglig och frukten gör sig påtaglig i smaken. Den överlever dock inte särskilt länge och jag tyckte den var så där.







Château Latour 1978





Nu kom ett annat klassiskt Bordeauxslott på bordet. En Latour från
1978. Tegelröd i färgen och jag tycker det har en animalisk doft. Lite bresaola och kanten på en briemögelost. Även torkad ketchup kan jag känna.

Smaken är lite sur med komplexa tanniner som dansar polka i munnen. Det finns ton av mögelost och den hänger inte i särskilt länge. Den är ok, men ger inget motstånd.






Château Margaux 1979





Kvällens sista vin blir min favorit. Det är Château Margaux 1979. Färgen är tegelröd och doften är klassisk Bordeauxblandning med mycket Cab och mjuka svartvinbärsblad.

Smaken är sträv med fina tanniner Ett härligt vin med svartvinbärston. Kraftig start och ett skön slut. Mycket gott och behagligt.






Avslutningsvis så berättade Lasse Svensson, som höll i provningen, att han tycker att Château Latour 1982 är det absolut bästa vinet från Bordeaux, och han vet vad han snackar om. Han rekommenderade även från de klassiska slotten årgångarna 90 och 96 samt hela 80-talet som han tycker är fantastisk.

Sartori Amarone della Valpolicella 2007, 249 kr, (The Wine Company)





Åh, Amarone. En favorit. En STOR favorit. Denna från Sartori, Valpolicella i Italien, var första gången jag provade. Precis så bra som en Amarone ska och kan vara i denna prisklass. Mycket prisvärd skulle jag t o m säga. Klassiska russintonen i doften som kommer från de torkade druvor de pressat för att just få fram ett Amarone enligt konstens alla regler. Smaken är mjuk, rund och behaglig med smak av russin, choklad och körsbär. Bara att beställa.

Här kan du beställa vinet.

Bersano Barolo Nirvasco 2006





En väldigt lättdrucken Barolo. Inte så typisk nebbiolosträv och ändå ung. God. Fast jag föredrar när de är mer komplexa och med styrka ger mig lite mer motstånd. Har en ton av körsbär både i doft och smak, men inget som äventyrar. Finns inte på Systemet. Jag köpte den när jag var i Piemonte, Italien där den kommer ifrån.

Här kan du läsa mer om vinet.

torsdag 19 januari 2012

Veckans vin - Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2009, 149 kr (nr 2175)




Från Frankrike. Alsace, byn som varit fransk tysk, fransk, tysk och nu fransk igen, kommer veckans vin. En gammal goding. Riesling som druvan heter ger detta vin en lite söt ton med doft av honung och gröna äpplen. Det är ett torrt vin med smak av frukter som päron och persika. Inte alls sliskigt som det kanske låter, utan snarare fräscht!

Ett av mina favorit-Riesling i denna prisklass och passar klockrent till fiskrätter med lite sting i.

Läs mer om vinet här.

söndag 15 januari 2012

Perrier Jouët Grand Brut, 349 kr (nr 82654)








Igår var vi hos Heléne och Fredrik och käkade en grymt god middag. Vi kommer sno många av deras idéer kan jag säga.
Vi välkomnades av min favoritproducent Perrier-Jouët och deras Grand Brut (själv försöker jag samla så många Belle Epoque jag kommoer över och har råd med). Den har alla tre druvorna i sig och görs i Eperney i Frankrike. Där vi för övrigt inte kom in i höstas, då de inte har några privatvisningar alls, vilket var en liten besvikelse.

Den är champagnigt brödig i smaken och en tydlig jäst ton i doften. De små porlande bubblorna som virvlar i glaset verkar aldrig sluta och jag dricker det med stort välbehag. Beställ här.

Till förrätt fick vi något som jag aldrig tidigare smakat. En kall grön ärtsoppa med tabasco. Helt galet god. Till den en Riesling som var klockren till och som jag gillar mycket. Läs mer om den här.





Till varmrätt serverades en ungstekt hälleflundra smaksatt med chili och ingefära. Till det rostad potatis i klyftor med en grymt god algröra.

Vi drack två vin till detta. Ett vitt som är Solosole 2010 med druvan Vermentino, vilket jag inte dricker varje dag. Inget vin riktigt i min smak, men det är sällan vita viner från Italien. Den hade ok syra men lite intetsägande till både doft och smak, passade helt ok till fisken, men inga glädjetjut som sagt. Läs mer om vinet här.

Däremot så drack vi även Zonato Ripassa 2008 , ett rött vin från Valpolicella, Italien som är kanon. Och vad bra det passade till denna rätt. Hurra för rött vin till fisk!




Till dessert blev det lite choklad och fikon. Och vad passar kalas till choklad? Jo Recioto! Även det från Valpolicella, Italien. Detta finns inte på Systemet utan är köpt på plats och är 750 ml vilket är lite ovanligt för denna söta och underbara desserdryck. Vanligast är att de ligger på 375 eller 500 ml flaskor. Den doftar rikligt av russin och smakar sött, men behagligt sött och jag gillart. Här är en liknande som går att beställa här.

En härlig middag. Tack för det Heléne och Fredrik. Vi ses snart igen.

torsdag 12 januari 2012

Veckans vin - Maison Blanchard 2009, 149 kr, (The Wine Company)

Wow! Underbart att starta 2012 års första Veckans vin med en 10 poängare.

Min favoritdruva Syrah till 100% i denna Maison Blanchard från Crozes-Hermitage, Rhône, Frankrike.

Nu tänker säkert några att 2009:an, var den verkligen mogen? Var den inte lite ung?

Den var fantastisk. Nu. Kan lagras till 2017 om du kan hålla fingrarna borta så länge från denna prisvärda höjdare.

Klassisk i sina typiska dofter av chark och peppar. Den doftar som vinden från de ljuva höjderna på Crozes-Hermitage.





Men oj vad den är balanserad för att vara så ung. Mjuka lättsamma men ändå tydliga taniner som dansar balett i gommen lätt kryddig med en smak av mörka bär.

Passar perfekt till en mustig gryta. Detta är den mest prisvärda 10-poängare jag upplevt hittills. Skål!

Här kan du beställa vinet.

fredag 6 januari 2012

Toppar och dalar under 2011

Av de 397 olika viner jag provade under 2011 kommer jag kommentera tio av dem som jag tyckte gav störst intryck, både positivt som negativt.

Jag börjar med de tre tio-poängare som jag hade förmånen att hitta under förra året.

Första fick jag lära känna på Munskänkarnas Betygskurs 2 när vi provade Rhône och ni kan läsa mer om det här Côte-Rôtie Clusel-Roch 2007.

Den andra tian fick jag och Stina till förrätten, som för övrigt var en pasta med kräftstjärtar, när vi var på Le Grill i Monaco. Det som serverades kan ni läsa mer om här Pernand-Vergelesses 2008.

Tredje tian var en av mina favoriter och jag har tidigare givit 2004 en tia men även 2006 är värd det tycker jag. Här kan du läsa mer om Seghesio Old Vine Zinfandel 2006.

Upplevelsen och den godaste Champagnen bjöd Jérôme Prévost på. Här kan du läsa mer om honom och om hans Le Closerie Les Béguines 2008

Ett annat Champagne som jag tycker är väl värt att nämna och som också Systembolaget sedan tog in under året är Larmandier - Bernier Terre de Vertus Premier Cru Extra Brut 2007.

Jag fortsätter med att ta upp de Veckans vin som blev mina favoriter under året.

Först ett underbart vitt vin från Portugal, Quinta do Ameal Branco Seco 2009, sedan en överraskning från Chile, Domaine Jean Bousquet Grande Reserve Malbec som jag och Uffe provade på Alfs Vin Quiz, och avslutningsvis från USA som jag provade på decembersmånadsprovning med Munskänkarna, Ridge Lytton Springs 2006.

Några bottennapp och besvikelser ska jag ta upp också och som vanligt är det inte helt oväntat Chenin Blanc som gör sig gällande.

Denna provade jag på Druvkurs 2A och är galet dyr för vad den erbjuder, Savennières Trie Spéciale 2007. Sedan ett Viogner som också var från Druvkurs 2A, Domaine Gerovassiliou Viognier 2008 och avslutningsvis ytterligare ett Chenin Blanc från avslutningen på Druvkurs 2A, Les Vieux Clos 2008. Ja ingen av dessa var väl något att skriva hem till mamma om.

Håll till godo. Själv ser jag fram emot ett spännande 2012 med nya härliga doft- och smakupplevelser.

Ciao,
Lelle

onsdag 4 januari 2012

Det kom ett paket.

Nu kom ett paket från The Wine Company. Vilka juveler. Några har över 90p av Parker. Crozes-Hermitagen fick 99. Men favoriten är ändå Casanova di Neri, helt grym! Just sayin.

måndag 2 januari 2012

Veckans vin - Allesverloren Shiraz 2010, 99 kr (nr 29002)

Andra gången jag väljer Allesverloren som veckans vin. Denna gång 2010 års modell. Från Sydafrika och med druvan Shiraz. Och den är riktigt bra. Shiraz gillar jag. Den är lite pepprig, mörka bär och chark i smak och doft.

Vi fick den till helstekt oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås på nyårsafton. Det funkade, även om jag tycker att den passar ännu bättre till en lite kryddstarkare sås eller gärna en bea.

Jag gillar alla Allesverloren och kände att det var alldeles för länge sedan sist. Skönt med ett kärt återseende.

Läs mer om vinet här.