tisdag 22 september 2009

Chablis 1:er Cru Montée de Tonnerre 2007Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Chablis Premier Cru
Producent: Domaine Billaud-Simon
Årgång: 2007
Leverantör: Primewine Sweden
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/199 Kr/ 5587Producenten/leverantörens egen beskrivning
Druvsorter: 100 % Chardonnay
Framställning: Detta är en familjeägd Domaine som innehar 20 hektar i Chablis. Druvorna kommer från Premier Cru-vingården "Montée de Tonnerre" som av många anses ge essensen av Premier Cru Chablis, dvs den vingård som ger mest ursprungstypiskt och tydligast vin.Vinmakarna Samuel Billaud och Bernard Billaud har på kort tid gjort sig ett namn i regionen. De gör Chablis-viner som verkligen är ursprungstypiska med tydlig mineralitet, koncentration och lagringsduglighet. Detta sedan 1991 då de byggde ett nytt vineri. Samuel Billaud tror på en rejäl "Ebourgeonnage" tidigt på våren. Detta innebär att man skär bort knoppar från vinrankorna. Detta anser han blir mycket effektivare till skillnad från att göra en "green harvest" som han tycker bara ger de druvor som man lämnar på rankan mer vätska och brist på koncentration. Musten jäses uteslutande i rostfria små fat och större ståltankar med temperaturkontroll.
Utseende: Lätt gul
Doft: Doften är medelstor, ung och elegant med aningen koncentrerad fruktighet som drar åt fräsch päron och lime, dessutom med en touche av mineral.
Smak: Smaken är medelfyllig, ren och elegant med fin balans, påfallande ung och frisk syra och med toner av mineral. Frukten är elegant och har inslag av päron, grapefrukt och lime.
Användningsområden: Ett perfekt vin till eleganta kokta eller halstrade fisk- och skaldjursrätter, gärna med en del sälta och syrlighet i, samt till ostron naturell. Vinner på att luftas en aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar