fredag 18 september 2009

Veckans vin: Masi Grandarella 2005




Kategori: Röda viner
Druva: Carmenere, Corvina, Refosco
Alkohol volym: 14,5%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Delle Venezie
Producent: Masi
Leverantör: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/199 Kr/ 3244401

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Intensiv mörkt röd med blå kant. Stor doft av söt frukt mot torkade fikon russin och dadlar samt en stor portion julkrydda som nejlika och kanel. Kraftig och stor smak med intensiv frukt, hög syra trots koncentration av torkad frukt. Tydlig fatkaraktär av rostade nya fat med dess kryddiga toner. Lång ihållande eftersmak.
Druvor: Carmenère 20%, Corvina 30%-40%, Refosco 40%-50%
Lagras: Ett vin som håller att lagras upp till tio år.
Passar till: Bör serveras vid 17-18 grader, för varmt upplevs vinet som alkoholstarkt. Kan avnjutas till smakrikt vilt som ren och skogsfågel, nästan alla sorters ost men med fördel hård smakrik typ parmesan eller västerbotten ost.
Mer om Masi Grandarella: Masi ser sig om utanför Valpolicellas gränser, innanför finns ingen mer mark att förvärva. Först Corbec i Argentina och nu Grandarella från vingårdar strax öster om Valpolicella. I övrigt är vinet gjort som en amarone med torkade druvor och två långa jäsningar. En nyhet är att man använder de lokala druvsorterna tillsammans med corvina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar