lördag 5 september 2009

Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2006Kategori: Röda viner
Druva: Shiraz
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprungsland: Australien
Ursprung: Adelaide
Producent: Penfolds
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/109 Kr/ 630101
Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Hög intensitet, röd färg med lila kant
Doft: Stor och komplex med generösa toner av björnbär, plommon och vinbär samt ett kryddigt inslag av kanel och ceder. Fatkaraktären är välintegrerad.
Smak: Relativt fyllig med runda tanniner och balanserad syra. Toner av kanel och svarta oliver ger ett kryddigt inslag som kompletterar det fruktiga inslaget av björnbär, mörka plommon och vinbär. Välbalanserad och fatkaraktär med toner av cederträ.
Användning: Kraftigare kötträtter av nöt eller lamm, gärna grillat med kryddiga tillbehör.

Vi svenskar har en alldeles särskild koppling till namnet Hyland, men den Thomas som fått ge namn åt Penfolds nya viner är inte någon släkting till Lennart. Thomas Hyland var svärson till Penfolds grundare, Christoffer Rawson Penfold. Han hade tillsammans med sin fru Georgina huvudansvaret för familjeföretaget runt sekelskiftet 1900. Penfolds serie Thomas Hyland kan ses som en hyllning till denne man och till den innovativa anda som han stod för.Penfolds Thomas Hyland är en serie viner i modern stil med mycket frukt och sparsmakad fatkaraktär, där respektive druvsort kommer väl till tals. Vinerna är framställda för att avnjutas unga, samtidigt som de tål att lagras flera år.Druvorna till Thomas Hyland Shiraz kommer från några av de bästa vinområdena i South Australia: Langhorne Creek, McLaren Vale, Barossa Valley, Upper Adelaide och Adelaide Hills. Efter det att druvorna från de olika vingårdarna vinifierats var för sig blandades vinet. Därefter lagrades vinet 14 månader på dels nya fat och dels redan använda fat av fransk och amerikansk ek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar