onsdag 9 september 2009

Riesling


Igår började då äntligen Munskänkarnas Druvkurs. Jag och Uffe (mannen på bilden) kommer under hösten att gå igenom sex olika druvor och igår startade vi med Riesling.

Några kortfattade fakta om Riesling:
  • Tysk druva
  • Spreds genom Rehn och Moseldalen
  • Görs mycket i Alsace, Frankrike
  • Har funnits sedan 1407
  • Små druver, sitter tätt
  • 60-tal olika kloner
  • Gillar kallt klimat
  • Låg avkastning
  • Skördas i okt-nov
  • Känslig mot botrytis
  • Skiffer, sandblandad jord och lera är bäst jordmån
  • 60-70 hektoliter/hektar
  • Bör inte lagras i nya ekfat
  • Bör förhindra att malolaktisk jäsning sker
  • Hög syra
  • Ofta knastertorra
  • Färgen är ljus-mellan
  • Alkohol runt 11%
  • Smak beskrivs som blommig, honung, skiffer, mineral, petroleum, gröna äpplen och citrus
  • Mer moget vin smakar aprikos, marispan, annans, smördegskaka och kan dofta fotogen
  • Passar bra till fet mat typ fisk.

Vi prövade fem oilka viner och jag kommer att presentera dem en efter en här.

Ciao!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar