fredag 4 september 2009

Veckans vin: Sancerre Les Belles Dames 2006Kategori:Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Sancerre, Loire
Producent: Gitton
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/149 Kr/ 224501

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Medelhög intensitet, gul nyans.
Doft: Relativt stor med krusbärston och med tydlig mineralkaraktär.
Smak: Frisk med inslag av tropisk frukt, flinta och mineral i eftersmaken.
Användning: Smakrika fisk- och skaldjursrätter. Getost.

Jordmånens betydelse för vinets karaktär diskuteras ofta vinprovare emellan. I Sancerre, längst uppe vid Loireflodens källor, behöver man aldrig diskutera sådana självklarheter. Alla vet hur viktigt det är att vinet kommer från någon av områdets flintahaltiga vingårdar som ger vinet den typiska Sancerredoften med ton av tavelkritor.

Familjen Gitton tillhör de lyckliga vinodlare som kan ståta med ´silex´ på sina etiketter, vilket helt enkelt innebär att jorden innehåller ansenliga mängder flinta och därför ger vin av den klassiska stilen. Hela deras vingård Les Belles Dames, de vackra damerna, är full med flinta, men man gör även andra vingårdsviner där istället kritan i marken får dominera.

Marcel Gitton, som fortfarande till viss del leder familjefirman, har gått den långa vägen från tjänstehjon till vingårdsägare och har ända sedan 1974 sålt sin Sancerre i Sverige, helt unikt för ett så pass exklusivt vin. Idag styrs dock det mesta av sonen Pascal, som har en något ovanlig sverigeanknytning. Under en resa till Stockholm drabbades han nämligen av akut tandvärk och blev så väl behandlad hos tandläkaren att han nu varje år besöker Sverige för att få sina tänder undersökta.Vinet är gjort till 100 procent på sauvignon blanc som har jäst med de jästsvampar som naturligt samlas på druvorna. Vinet har sedan lagrats på rostfria tankar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar