onsdag 23 september 2009

Chardonnay



I går så var det druvkurs igen. Chardonnay denna gång. Inte min favorit, men jag vet att det är en kunglig druva då den finns inte minst i Champagne.Vi prövade sex stycken glas denna gång, där fem var Chardonnay och en var en SB. Spikade en Chablis men missade helt den ekade SB från Bordeaux. Alla sex vinerna som vi testade kommer i följd här nedan med mina betyg.

Här kommer lite kortfattad fakta om Chardonnay:
  • Druvans ursprung är från Bourgogne
  • Lättodlad
  • Finns i hela världen
  • Funkar i alla jordmåner, men helst i kalk och krita
  • Känslig för frost på våren
  • Stor i Bourgogne, Champagne och Chablis
  • Tydlig gul ton i färgen
  • Chablis är lite svalare med en grön ton
  • Oekade är ljusare
  • Doftar honung, äpplen - kallt=tuttifrutti, mineral, varmt= exotisk frukt
  • Malolaktisk jäsning ger smörig ton
  • Smakar medel till hög fruktsyra, medel till hög alkoholhalt, medel till hög fyllighet
  • Chablis går alltid igenom malolaktisk jäsning
  • Vanlig i USA, Australien och Nya Zeeland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar