fredag 8 januari 2010

Bollinger La Grand Année 2000Kategori: Mousserande viner
Druva: Pinot Noir, Chardonnay
Ursprung: Champagne
Alkohol: volym 12%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Champagne
Producent: Bollinger
Leverantör: Arvid Nordquist H.A.B.
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/849 Kr/ 757901

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Bollinger har en egen magnifik stil med stor andel Pinot Noir, första jäsningen på gamla träfat och ovanligt lång flasklagring - detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Bollinger är med sin tyngd och mognad en perfekt matchampagne. De egna odlingarna täcker ca 70% av druvbehovet, vilket är mycket i Champagne.

Framställning: Den första jäsningen skedde på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. 75% kommer från Grand crus och 25% från Premier crus. Druvblandningen består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre) för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet. Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten för vinet. Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under fem år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av "crown caps". Detta för att få ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen (den vedertagna tillsatsen av socker) på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.

Karaktäristik: Gyllengul färg. Stor, komplex doft av exotisk frukt och mogna röda höstäpplen, rostat bröd och hasselnötter. Kraftfull med fin koncentration och toner av lime och äpplen samt en aptitretande krispig syra.
Användning: Allt från havets läckerheter naturell till gåslever och halstrade pilgrimsmusslor med svamprisotto.

Övrigt: Grande Année är Bollingers prestigechampagne och tillverkas endast de allra bästa åren. Världsledande champagneauktoriteten Richard Juhlin ger 1996-årgången 96 poäng - årgången som var legendarisk redan innan den släpptes! Det var en av de varmaste årgångarna på hela 1900-talet, vilket gav exceptionellt mogna druvor. Trots detta behölls syran knivskarp! Detta indikerar ett både tillgängligt och lagringsdugligt vin vilket är unikt för Champagne!

2 kommentarer:

 1. Rubriken säger 2000, bilden 1997 och texten mot slutet 1996. Otydligt! Vilket vin avses?

  SvaraRadera
 2. Tack för feedback.

  Det är alltid så att årtalet som står i rubriken är det som avser det vin jag provat.

  När det gäller bild, om jag inte tagit den själv, så kommer den från producenten och det är inte alltid årtalet stämmer på flaskorna som de marknadsför, tyvärr. (Men jag vill alltid lägga upp en bild så att besökare ska känna igen flaskan när de t ex är på Systemet)

  Texten är från producdenten, men jag har nu justerat den för att göra den mer tydlig. Eftersom 1996 var ett av de allra bästa åren någonsin för Champagne så vill producenten här lyfta att världens bästa champagneexpert gav deras 1996-årgång 96 poäng av hundra vilket är fantrastiskt bra. Men tyvärr inte den jag provade, vilken var 2000.

  Hälsn
  Lelle

  SvaraRadera