söndag 31 januari 2010

Codorníu Selección RaventósKategori: Mousserande viner
Druva: 50% Chardonnay, 50% Xarel-lo, 50% Macabeo
Alkoholhalt: 11,5%
Ursprungsland: Spanien
Ursprung: Cava
Producent: Codorníu
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/99 Kr/ 77780Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Knappt medelhög intensitet, gulgrön nyans.
Doft: Medelstor, frisk med ton av citrus och gröna äpplen.
Smak: Medelfyllig, mycket frisk med inslag av citrus, gröna äpplen och ton av rostat bröd. Bra mousse.
Användning: Aperitif. Skaldjur, fisk, kyckling och milda soppor.

José Raventós var en äventyrlig ung man. Det stillsamma livet i Sant Sadurní d´Anoia år 1870 passade inte alls honom, så när han blev tillräckligt gammal gav han sig ut på resa i Europa. Resandet förde honom till Champagne, och där föddes en idé som skulle revolutionera vintillverkningen i hans hemstad.

Mousserande vin, jäst på flaska som i Champagne fast gjort på spanskt sätt med spanska druvor. Det var precis vad han skulle göra, och han avbröt omedelbart sin resa för att bege sig hem till sina föräldrar. Där började José göra sitt vin och 1872 öppnades den första flaskan cava hemma hos familjen Raventós.

Idag är Codorníu ett stort företag med en enorm vinkällare som rymmer 75 miljoner flaskor cava. Flaskorna lagras där på sin jästfällning i mellan ett och fem år, beroende på vilken karaktär man vill att vinet ska få. Alla buteljer är staplade längs väggarna i ett system av gångar djupt under markytan, och den som vill gå igenom alla gångar kan se fram emot en promenad på 20 kilometer!

För att hedra José Raventós har Codorníu skapat en speciell cava på speciell flaska som bär hans namn. Vinet är traditionell cava, gjord på 50 procent chardonnay 25 procent xarel-lo och 25 procent macabeo. Vinet har jäst vid 15-18 graders temperatur, och därefter har den andra jäsningen skett på flaska vid 12-15 grader. Flaskorna har därefter lagrats med jästfällningen i två år innan degorgering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar