fredag 8 januari 2010

Laurent-Perrier Ultra BrutKategori: Mousserande viner
Druva: Chardonnay
Ursprung: Champagne
Alkoholhalt: 12%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Champagne
Producent: Laurent-Perrier
Leverantör: Domaine Wines
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/525 Kr/ 8734001


Producenten/leverantörens egen beskrivning
Ultratorrt mousserande vin, Champagne, Frankrike

Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.

Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Samtliga företagets viner är cuvéer, även företagets prestigechampagne »Grand Siecle« – något som är helt unikt i champagnevärlden. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.

Vinet: Laurent Perrier Ultra Brut är en unik upplevelse som är svår att beskriva. Att som champagneproducent ha modet att skapa en champagne av högsta kvalitet, helt utan tillsatt socker och därigenom så torr att de nordfranska höstruskets syror slår som hagel på tänderna, är inte bara genialt – det är även fantastiskt gott! Här använder Laurent-Perrier enbart druvor av högsta kvalitet, med en andel av Chardonnay på 55%. Man lagrar vinet fyra år på jästfällningen, men tillsätter inte ett endaste gram dosage.

Karaktär: Ett friskt, krispigt och mycket vitalt vin som kombinerar högsta druvkvalitet med en fräschhet och balans som är unik. Doften är frisk, med läckert gröna toner. Smaken är krispig, koncentrerat fruktig och snustorr med kraftig mousse av mycket små bubblor.

Serveras Vid: 8-10 grader, antingen som aperitif med till exempel små canapéer eller som det är – varför förstöra ett gott vin med mat?

Lagring: Vinet kan drickas nu, men kommer att bli ännu bättre med lagring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar