fredag 8 januari 2010

Bollinger Special Cuvée BrutKategori: Mousserande viner
Druva: Pinot Noir, Chardonnay
Alkoholhalt: 12%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Champagne
Producent: Bollinger
Leverantör: Arvid Nordquist H.A.B.
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/385 Kr/ 741801Producenten
/leverantörens egen beskrivning
Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Bollinger har en egen magnifik stil med stor andel Pinot Noir, första jäsningen på gamla träfat och ovanligt lång flasklagring - detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Bollinger är med sin tyngd och mognad en perfekt matchampagne. De egna odlingarna täcker ca 70%av druvbehovet, vilket är mycket i Champagne.

Framställning: 2/3 av druvorna kommer från Bollingers egna vingårdar, vilket är en kvalitetsgarant och 83% från Grand och Premier crus. Druvblandningen består av 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 15% Pinot Meunier.
Endast must från den första pressningen används och den första jäsningen sker dels på ståltank dels på små gamla ekfat med olika crus, kvalitet och druvsorter separerade var för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre) för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet. Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten för vinet. För att säkra kvalitet och kontinuitet av husstilen tillsätts upp till 10% av "reservvin" som lagrats på magnum. Detta är unikt för Bollinger! Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under tre år, vilket är betydligt längre än minimikraven på 18 månader för en standardchampagne. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.

Karaktäristik: Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.
Användning: Den optimala aperitifen. Passar dessutom utmärkt till lagad mat, allt från skaldjur till fisk, fågel och charkuterier!

Övrigt: Bollinger Special Cuvée har fått 91 poäng av den internationella vintidningen "The Wine Spectator" - "Consistently one of the best non-vintage cuvées"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar