söndag 31 januari 2010

The Hermit Crab Viognier Marsanne 2008Kategori: Vita viner
Druva: 58% Viognier, 42% Marsanne
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprungsland: Australien
Ursprung: McLaren Vale
Producent: d'Arenberg
Årgång: 2008
Leverantör: Vinovum
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/89 Kr/ 6340


Producenten/leverantörens egen beskrivning
Lagring: 9 månader på amerikanska och franska ekfat
Jordmån: Sandjord (95%) and Lera-kalk (5%)
Syra: 5.7gr/l
Socker: 1.6 gr/l
Passar till: Grillad fisk, lättare fräschare fiskrätter, krabba, ostar
Förvaring: Svalt och mörkt i jämn temperatur mellan 10-14 grader

Fyra generationer individualister. Namnet d’Arenberg väcker respekt inte bara i australiska vinkretsar utan i hela vinvärlden. Mest beror det naturligtvis på vinernas kvalitet, men också på den attityd och tankesätt som präglar produktionen. För här gör man allting efter eget huvud och mycket dessutom för hand eller fot. d’Arenberg grundades 1912 av Joseph Osborn, som märkligt nog var absolutist. Just nu är det Chester d’Arenberg Osborn, som sitter vid rodret och även om han, sedan han tillträdde 1984, genomfört omfattande moderniseringar i vingårdar och källare, har han hållit fast vid sina föregångares högst individuella principer. På d’Arenberg görs allting annorlunda. De har gjort individuell egenart till något av en konstform, säger de andra vinproducenterna i McLaren Vale.

Om vinet
Namnet Hermit Crab kommer av att för miljoner år sedan var de området där d’Arenbergs viner växer idag havsbotten och djurlivet som levde där har resulterat i att underlaget är mkt kalkberikat. Ett av de djur som levde på denna havsbotten var Eremitkräftan, The Hermit Crab.
Chester och Osborn familjen tyckte därför att detta var ett perfekt namn på deras första blend eftersom the Hermit Crab bäst avnjuts bäst till rätter av skaldjur eller fisk och att ”Hermit” faktiskt är en förkortning på religonen i Frankrike där druvan Marsanne ursprungligen kommer ifrån.

Vinifiering
Vinterns regn var tillräckligt men eftersom september och oktober var så torra så började druvorna förlora kraft. När regnet kom i november gick rankorna snabbt i blom och fick en koncentrerad klase. Klasarna gav en stor andel druvor när det regnade jämt genom december och januari enda fram till skörden.
När druvorna väl är pressade ligger de på tank innan de blir korg pressade för att försäkra en försiktig extahering av såväl dofter och smaker av diverse delikata exotiska frukter. Marsanne är tankjäst för att behålla karaktären av nötter och örter medan Viognier är jäst i såväl ståltank och barriques för att skapa ett brett spektra av tropiska frukter och stenfrukter.

Beskrivning av vinet
Doften är rik med solmogen frukt, persikor, vita blommor och mineraler. Smaken är ung, fräsch och fruktig med solmogen, generös frukt, bra balans och inslag av persikor, litchie, meloner, nektariner, citrus, fläder, muskot och mineraler. Ett ungt, fräscht och fruktigt vin från McLaren Vale, med ung, aromatisk frukt, fin blommighet och charmig, ung eftersmak med viss fruktsötma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar