fredag 8 januari 2010

Dopff Brut




Kategori: Mousserande viner
Druva: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot blanc
Alkoholhalt: 12%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Crémant d'Alsace
Producent: Dopff au Moulin
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/106 Kr/ 741001

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Låg intensitet, gul nyans.
Doft: Medelstor, frisk, aningen brödig med ton av citrus och färska rabarber.
Smak: Lätt frisk, elegant med bra mousse och ren citrussmak med elegant inslag av gröna äpplen och mineral.
Användning: Aperitif, skaldjur, kokt fisk och kyckling.

Sedan 1574 har familjen Dopff odlat vin i Alsace och sedan 1667 har man hållit till i den charmiga lilla medeltidsstaden Riquewihr. En fantastisk plats som inte bara är vacker utan dessutom belägen mitt bland de allra främsta vingårdarna i hela Alsace.

Dopff au Molin är en av de klassiska gamla producenterna i Alsace och dessutom en av de stora nydanarna. Man var till exempel först med att buteljera alla viner på vingården, i den för distriktet så typiska långsmala buteljen. En regel som för övrigt blev lag 1972. Man var också först med att göra Crémant d'Alsace, ett mousserande vin gjort på den klassiska metoden med en andra jäsning på butelj, och än idag är man störst på den fronten.Dopff au Moulin är idag en av de stora aktörerna i Alsace med 70 hektar egna odlingar och 250 hektar som man har kontrakterat med oberoende odlare. Av de egna odlingarna är 13 hektar klassade som Grand Cru, fördelade på vingårdarna Sporen, Schoenenburg och Turckheim.Dopff au Moulin Brut Crémant är gjort på pinot blanc, chardonnay och pinot noir som har handplockats och pressats försiktigt. Den frirunna musten har jäst med tillsatt jäst vid 17 graders temperatur och det färdiga vinet har buteljerats med en liten mängd jäst och socker. Efter sex veckor har buteljjäsningen avstannat, men vinet får ligga ytterligare minst 14 månader på jästfällningen innan den avlägsnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar