torsdag 14 oktober 2010

LoireI tisdags fick vi åka en resa genom Frankrikes trädgård längs deras största flod, Loire. Det var som vanligt i Munskänkarnas regi som vi fick utbildning i vinkunskap i detta område som är Frankrikes fjärde största.

Bland de 300 slott som finns längs med floden Loire kan man besöka följande områden:


Nantais
- Muscadet
- Muscadet de Sèvre et Meine
- Muscadet Coteaux de la Loire
- Qros Plant du Pays Nantais


Här i Nantis är det Muscadetdruvan som gäller, eller Melon de Bourgogne som den också kallas. Den är frisk, neutral o ch äpplig i doft och smak. Har syra och lite sälta. Ofta sur lie, dvs den lagras på sin egen jästfällning tills buteljering.


Anjou - Saumur
- Anjou
- Savennières
- Saumur
- Cateaux du Layon (söta viner)
- Bonnezeaux
- Quarts de Chaume
- Coteaus de l'Aubance
- Rosé d'Anjou


Här i området finns alla sorters vin från riktigt torra till söta. Druvan som dominerar är Chenin Blanc som bjuder på äpple, persika och en friskhet i både smak och doft. Har hög syra med mineral och citrustoner. Kan även känna toner av bivax, fuktighet, halm och honung. Jag brukar känna blöt Lovikavante.


Centre Loire
- Pouilly - Fumé
- Sancerre
- Menetou - Salon
- Renilly
- Quincy
- Coteaux de Giennois

Här dominerar druvan Sauvignon Blanc och området är min klara favorit, bland de bästa knaster torra vita vinerna i världen tycker jag. SB bjuder på frisk, örtig, gräsig doft med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och krusbär i doften. Smaken är hög och markerad, frisk med hög syra och ofta knastertorr.

Tyvärr fick vi inte under denna provning pröva något bra vin som kategoriserar detta område, vilket jag var sjukt besviken på.

Mouserrande
- Crèmont de la Loire
- Vouvray Mousseaux
- Saumur Mousseux

Touraine - Vitt
- Vouvray
- Montlouis
- Touraine

Röda och Rosé
- Chinon
- Bourgueil
- St Nicholas de Bourgueil
- Saumur -Champigny
- Anjou
- Anjou - Vilages
- Cabernet d'Anjou
- Touraine

Här är det den blå druvan Cabernet Franc som gäller. Med doft och smak av gräs, blad, hö, örter, stjälkar, grönpaprika. Man känner kryddighet och även röda vinbär.


Uffe provar på i full fart, som vanligt.

Eftersom Chenin Blanc är långt ifrån min favoritdruva så var det för mig ingen höjdarprovning. Men nedan kan du se vilka åtta viner som vi provade från Loire denna gången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar