tisdag 19 oktober 2010

Yalumba The Y Series Riesling 2009Kategori: Vita viner
Druva: Riesling
Alkoholhalt: 11%
Ursprung: South Australia
Ursprungsland: Australien
Producent: Yalumba
Supplier: Vinunic
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 89 Kr / 16017

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Vingårdar: Druvorna till det här vinet kommer från Barossa Valley och Eden Valley.
Vinmakare: Louisa Rose
Förslutning: Skruvkork

Yalumba betyder ”marken överallt häromkring” på aboriginernas språk. Ett passande namn på ett företag som har så stora vingårdar i Barossa Valley, på olika höjd och med olika mikroklimat.

Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien med hustru och fyra barn. Samuel arbetade som trädgårdsmästare, sparade och köpte land. Han följde äventyrarna när guldruschen gick till Bendigo. Han hittade guld och kom hem med så mycket att han kunde köpa mer mark, två hästar och en del redskap. Sedan dess har företaget utvecklats till en stor dryckeskoncern som bland annat äger vinföretaget, ett tunnbinderi, ett bryggeri och ett vinhandelsföretag. Robert Hill-Smith är en engagerad företagsledare och en passionerad vinälskare. Det är han som ligger bakom vingårdsvinerna från Pewsey Vale och Heggies. De vinerna är några av resultaten av den kvalitetsutveckling, som gjort Yalumba till ett begrepp, inte bara i Australien utan i hela världen.

Vinifikation: Druvorna pressades försiktigt och enbart den klaraste, självrunna juicen fick användes för det här vinet. Jäsning vid låg temperatur.
Information: Louisa Rose, Yalumbas firade vinmakare, väljer ofta att blanda viner från olika vingårdar för att olika karaktärer ska öka komplexiteten i det slutliga vinet. I denna Barossa-riesling har hon använt druvor från Barossa Valley och Eden Valley. De båda områdena gränsar till varandra, men de klimatiska förhållandena är olika. Barossa Valley, är ju inte någon egentlig dal utan bara ett slättområde väster om bergskedjan Barossa Range. Här är
det bördiga jordar och hög värme och druvorna därifrån ger
yppiga, smakrika viner. Inte heller Eden Valley är någon dal utan en mera kuperad del av Barossa Range och vingårdarna tillhör de högst belägna i Australien, 400-600 meter över havet. Det svala klimatet är speciellt lämpat för riesling, som här ger eleganta, finessrika viner. Druvorna här mognar betydligt senare än i Barossa Valley. Det kan faktiskt vara ett par månaders skillnad.
Vinets karaktär: Blekt halmgul färg med gröna reflexer. Vinet bjuder typisk rieslingdoft med inslag av limejuice, citronskal och blommor. Ett friskt, livligt vin med generösa citron- och grapefrukt-aromer och med en ton av mogna tropiska frukter i eftersmaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar