söndag 25 oktober 2009

1865 Cabernet Sauvignon 2007Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprungsland: Chile
Ursprung: Maipo
Producent: Viña San Pedro
Leverantör: V&S
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/119 Kr/ 1667201

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Viña San Pedro grundades 1865 av bröderna Bonifacio och José Gregorio Correa Albano. Man planterade sticklingar av franska druvsorter och blev en av pionjärerna som Chile idag har att tacka för att man är helt befriad från den fruktade vinlusen. Stockarna importerades nämligen innan skadedjuret slagit till i Europa och med hjälp av hårda importlagar och gott om egna plantskolor är Chile idag det enda vinlandet av betydelse som inte behöver ympa alla sina vinrankor på amerikansk rot.
Druvorna till 1865 Cabernet Sauvignon kommer från de bästa av Viña San Pedros egna vingårdar i Maipodalen. De handplockades tidigt på morgonen, medan det fortfarande var svalt, så att de fick behålla sin fräscha fruktighet.
Druvorna kallmacererades i 4-5 dagar för att försiktigt extrahera färg och aromer från skalen. Musten fick jäsa, på låg temperatur, i 8 till 10 dagar medan den överpumpades fyra gånger om dagen. 95% av vinet fick sedan mogna på franska ekfat, resten på amerikanska, i 12 månader. Hälften av ekfaten som användes var nya. Efter klarning och en lätt filtrering buteljerades det färdiga vinet.
Ursprungsland: Chile
Producent: Viña San Pedro
Färg: Hög intensitet, granatröd nyans.
Doft: Stor, varm och generös med tydliga vinbärstoner och inslag av nya ekfat, mjölkchoklad och cederträ.
Smak: Fyllig, varm och intensivt fruktig med toner av plommon och svarta vinbär. Lång eftersmak med tydlig ekvanilj och inslag av mjölkchoklad och rostade kastanjer.
Druva: Cabernet Sauvignon
Årgång: 2007
Lagringsbarhet: 0-6 år
Användning: Smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt, gärna grillade. Även gott till starka hårdostar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar