söndag 25 oktober 2009

Sancerre Les Baronnes 2008

Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Sancerre
Producent: Henri Bourgeois
Leverantör: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/149 Kr/ 3225301
Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Klassisk Sancerre med en hel fläderbuske full av försommardoft och klorofyll, nässlor och saftigt grönt gräs. På fruktsidan hittar vi kiwi och passion och skal av granny smith-äpplen. Smaken är uppfordrande syrlig med fräsch ung frukt och grön syrlig kiwi. Miltals från ekfat känns det som, även om Bourgeois lägger en del av sina andra viner på ek.
Lagras: Kan lagras tre-fyra år.
Passar till: Praktiskt taget alla förrätter, även blini med löjrom och smetana. Många fiskrätter inklusive tillagad gravad lax, skaldjur med undantag av hummer. Ostar med syra som chèvre - Bourgeois bor ju i Chavignol - fårostar och grynpipiga svenska med lite fart - Västerbotten, lagrad Präst etc.
Mer om Sancerre Les Baronnes: Henri Bourgeois SA är som företag mycket ungt - bildat 1978 av pappa Henri samt sönerna Rémy och Jean-Marie Bourgeois, ett renodlat familjeföretag. Som vinodlare är traditionen något äldre, man är nu inne på tionde generationen som vinodlare, dvs över trehundra år. Idag är det Arnaud Bourgeois, son till Jean-Marie som är ansvarig oenolog och även ansiktet utåt vid mässor etc. men nästan hela familjen är fortfarande engagerad i vinet. Ägorna består av 65 hektar förstklassiga vingårdar i Sancerre (80%) och Pouilly-Fumé (20%) planterade med 80% Sauvignon Blanc och 20% Pinot Noir. Dessutom köper man en liten del druvor från kontrakterade odlare främst till sina enklare viner. Jordmånen är dels lera/kalk dels lera med bitvis mycket stor inblandning av flinta. Vinerna är renrasiga och klassiska med stram uppfodrande syra och rik frukt, endast de högsta kvaliteterna som är jästa och lagrade på fat har någon form av malolaktisk jäsning. Dessa högre kvaliteter från Henri Bourgeois klarar att lagras mycket länge. Prestige-cuvéen Etienne Henri, gjord på druvor från 50-60-åriga stockar, jäst och lagrad på ekfat bör helst lagras minst tio år. Andra viner är t ex Sancerre La Vigne Blanche, Les Baronnes, Le MD och toppcuvéen La Bourgeoise. Pouilly-Fumé-vinerna Château Favray och La Demioselle är lite stramare med samma friska syror och uttalade frukt. Förutom olika kvaliteter av Sancerre och Pouilly Fumé gör man Menetou-Salon, Reuilly, Quincy samt en Vin de Pays, Petit Bourgeois, som är en ‘mini-sancerre’. Vissa år gör man även en Vendange Tardive, en alkoholstark, halvsöt mycket koncentrerad Sauvignon som liknar en Pinot Gris VT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar